Tech

Itt a Xiaomi 200 megapixeles kamerával szerelt mobilja

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A Xiaomi október 4-én mutatta be az első, 200 megapixeles kamerával felszerelt okostelefonját, a Xiaomi 12T Pro modellt, valamint annak kistestvérét, a tavalyi 11T Pro paramétereivel rendelkező 12T mobilt, amik hamarosan hazánkban is kaphatók lesznek – elég borsos áron.

A kínai okostelefonok az innovációnak köszönhetően ma már nemcsak ár, de minőség tekintetében is sokak számára vonzók lehetnek. A 2010-es évek végén a Huawei tudott komoly sikereket elérni Európában, de a Google szolgáltatások elvesztése után a Xiaomi lett az új vezető kínai brand. A Leicával kötött együttműködése után ráadásul a jövőben akár azzal is lehet számolni, hogy a gyártó befogja a piacvezető Samsungot az eladott készülékek számát tekintve.

Az ázsiai piacról jó néhány készülék nem jut el Európába – például a 12S Ultra, a gyártó első Leica-kamerás készüléke –, de az október 4-én bemutatott Xiaomi 12T és a 12T Pro készülékek szerencsére nem ebbe a kategóriába tartoznak, mindkettő kapható lesz hazánkban is. A müncheni bemutatón a hangsúly a 12T Pro modellre került, hiszen ez a gyártó első olyan készüléke, amit 200 megapixeles kamerával szereltek fel. Az elsőséget ugyanakkor nem sikerült megszerezni, hiszen a Motorola alig egy hónapja, mindenkit beelőzve már learatta a babérokat a megapixelversenyben.

Kapcsolódó
Itt a 200 megapixeles kamera, az új Motorola mobil mindenkit beelőzött
A Motorola szeptember 8-án este mutatta be a legújabb okostelefonjait, melyek között akad 200 megapixeles főkamerával szerelt, ízig-vérig csúcskészülék (Edge 30 Ultra), illetve olyan kompakt modell is (Edge 30 Neo), ami egészen baráti áron kerül forgalomba.

Fókuszban a Xiaomi 12T Pro

A kecsesen ívelt, ám kicsit csúszós matt üveg hátlappal rendelkező 12T Pro modell bal felső sarkában elhelyezkedő kameraszigeten ott van a Samsung 200 megapixeles kamerája, amit f/1,69 hüvelykes apertúrával és optikai stabilizálással (OIS) is elláttak. A Xiaomi a dél-koreai gyártó HP1-es, 1/1,22 hüvelykes szenzorját használja, csakúgy mint a már korábban említett Motorola Edge 30 Ultra. Emellett a szokásosnak mondható 8 megapixeles széleslátó és egy 2 megapixeles makró található a hátlapon, de a hangsúly nem ezeken a modulokon van.

Varga Jennifer / 24.hu Xiaomi 12T Pro.

Mivel a főszenzor sokkal több fényt enged be, az ígéretek szerint korlátozott, vagy épp mesterséges fényviszonyok között is remek képeket készít a kamera, amik belenagyítás után is meglehetősen részletgazdagok maradnak. Az előlapon egy kifejezetten decens képek készítésére képes, 20 megapixeles egység került a képernyő tetején lévő kameralyukba.

A gyártó a fotózás mellett a mozgóképekre is nagy hangsúlyt helyezett, hiszen videózáskor már 8K/24 fps az elérhető legjobb minőség. Emellett kapunk néhány új funkciót a szerkesztési opciók között: a Pro Cut segítségével a háttérben dolgozó mesterséges intelligencia ajánlására darabjaira bonthatjuk a képeket, az In Sensor Zoommal pedig még a portré fotókba is belenagyíthatunk.

Az első tapasztalataink alapján az esti fotózások minőségén is sokat javított a gyártó: a fotók egészen tisztának mondhatók, kevés zajjal.

A borítás alatt egy Snapdragon 8+ Gen 1 processzor dolgozik, amit 8 vagy 12 GB memória egészíthet ki, méghozzá 128 vagy 256 GB háttértár társaságában. A kijelző alapja egy 6,67 hüvelykes AMOLED panel, a HDR10+ kompatibilissál, 900 nit fényerővel, 120 Hz-es adaptív képfrissítéssel, képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasóval és 2712 x 1220 pixeles felbontással. Folytatódik továbbá az évek óra tartó Harman Kardon együttműködés, de a két hangszóróval szerelt mobil hangzása a tapasztalataink szerint ennek ellenére sem emelkedik ki a konkurens gyártók szettjei közül. Amit érdemes még tudni: a Xiaomi a 12T Pro esetében le kell mondanunk a vezeték nélküli töltésről, a jack-csatlakozóról és a memória bővíthetőségéről is.

Varga Jennifer / 24.hu Xiaomi 12T Pro illusztrációk 2022. szeptember 28-án., Image: 726668975, Fotó: Varga Jennifer / 24.hu

A készüléket egy cellás, 5000 mAH-os akkumulátorral szerelték fel, ami a kínai gyártó 120 wattos gyorstöltését is megkapta – természetesen az ahhoz szükséges töltőfejjel a csomagolásban. Ezzel nagyjából 19 perc alatt tölthetjük 0-ról 100 százalékra a mobilt. Képernyőidő terén is javulást könyvelhetünk el annak ellenére, hogy maga az aksi mérete változatlan. 6 órás napi képernyőidővel akár 2 napot is kihúzhatunk, ha pedig gamingre kerülne a sor, akkor sem kell izgulnunk: a gyártó ígérete szerint közel 8 órát bír a rendszer.

Egy ekkora aksi mellett nem elhanyagolható a hűtés sem, amiről a Mega Cooling System gondoskodik. A Xiaomi ígérete szerint a 65 százalékkal nagyobb hűtőcellának köszönhetően sokkal kevésbé fog melegedni a készülék. Ráadásul 42 biztonsági egységet is beépítettek a telefonba, amelyek folyamatosan monitorozzák a mobil állapotát töltés közben.

Galéria
Varga Jennifer / 24.hu
200 megapixeles főkamera.

És a kistestvér?

A bemutatón a fókuszt a Pro változatra helyezte a gyártó, a 12T-ről pedig sokat nem is érdemes beszélni, hiszen a tavalyi 11T Pro modell frissített változatát kapjuk meg némileg új dizájnnal.

A két legfontosabb különbség a 12T Próhoz képest a kameránál és a processzornál tapasztalható: a 200 megapixeles főkamera helyett itt egy 108 megapixeles egység található, a Snapdragon 8+ Gen 1 helyett pedig MediaTek Dimensity 8100 Ultra lapka dolgozik a borítás alatt. Az új Xiaomi okostelefonok három színben lesznek elérhetők: fekete, kék és ezüstös szürke színben. A Xiaomi 3 Android frissítést és 4 év biztonsági frissítést garantál a készülékekhez.

Az árak tekintetében pedig elég vastagon fogott a gyártó ceruzája, hiszen a Xiaomi 12T Pro (8+256 GB) hazánkban 340 ezer forintért lesz elérhető (ami elég erős egy olyan felső-középkategóriás mobilért, amiből hiányzik a vezeték nélküli töltés és IP-védelem), míg a sima 12T (8+128 GB) ára 250 ezer forint – összehasonlításképp: tavaly a Pro modellért kellett ugyanennyit kifizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik