Tech

Darth Vader hangját ezentúl a mesterséges intelligencia adja

Lucasfilm Ltd/ILM / Photo12 / AFP
Lucasfilm Ltd/ILM / Photo12 / AFP

Hivatalosan is visszavonul Star Wars-béli szerepétől James Earl Jones, Darth Vader eredeti hangja. A 91 éves színésznek sikerült megegyeznie a Disney-vel, hogy a jövőben egy mesterséges intelligencia (MI) által működtett programnak köszönhetően felhasználhassák majd hangját a legendás főgonosz későbbi szerepeinél, írja a Vanity Fair.

A színészlegenda ezzel lényegében átadta a karakter hangjogait a Lucasfilm és a Respeecher számára. Ez utóbbi egy ukrán cég, amely arra szakosodott, hogy archív felvételek és a mesterséges intelligencia segítségével élethű mondatokat kreáljon már nem élő vagy szerepüktől visszavonult színészek hangján. Ha valaki kíváncsi lenne, milyen munkát végez a szoftver, érdemes belenézni néhány nemrégiben készült Star Wars-sorozatba, ugyanis a módszert már aktívan használják.

A Boba Fett könyve-sorozatban például ezzel szólaltatták meg a fiatal Luke Skywalkert, az Obi-Wan Kenobiban pedig Darth Vadert.

Matthew Wood, a Lucasfilm hangmérnöke a lapnak elmondta, ez utóbbi szerep kapcsán felkeresték James Earl Jonest, aki ugyan részt vett a munkáltokban, sok jelentben azonban már tudatosan a mesterséges intelligencia által működtetett szoftvert használták a sith lovag megszólaltatásához.

Kapcsolódó
Mesterséges intelligencia által generált kép nyert meg egy művészeti versenyt
A művészek aggódnak az MI sikere miatt, de van, akik kiállnak a művész mellett.

A mesterséges intelligencia által generált művészeti alkotásokhoz való hozzáállás azonban nem mindenhol olyan, mint a Disney-nél. Nemrégiben például közfelháborodást váltott ki, hogy egy amerikai férfi egy MI által generált képen nevezett be egy művészeti versenyre, aminek egyik kategóriáját végül meg is nyerte. Az Engadget szerint ráadásul az egyik legnagyobb képszolgáltató, a Getty Images nemrégiben betiltotta az MI által generált művészeti alkotásokat szerzői jogi aggályok miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik