Tech

Híres festmények eddig nem látott részeit mutatja meg a mesterséges intelligencia

DALL-E2 - Twitter
DALL-E2 - Twitter

Új funkcióval bővült a DALL-E mesterséges intelligenciája – írja a Verge. Az OpenAI által hozzáadott outpointing elnevezésű eszköznek köszönhetően az MI már nem csak képet tud készíteni, de azt is meg tudja mutatni, mi maradhatott le a híres festményekről. Magyarul a rendszer képes kitolni az egyes képek határait, és megmutatni, mi lehetett a kereten túl.

Az OpenAI oldalán ezt egy látványos timelapse videóval mutatják be, a műremekek közül pedig Johannes Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című festményét választották illusztrációnak. Amint az az oldalon látható, a kiegészítések egyáltalán nem ütnek el az eredeti kép stílusától, árnyékolásától és színvilágától. Mindezt annak ellenére, hogy ez egy közeli portré, és igen kevés információból kénytelen dolgozni a rendszer.

A videón az is látható, hogy a projektért felelős művésznek, August Kampnak hogyan kellett apránként, kis szakaszokban kibővítenie a képet. A videón nem látható, de mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a rendszer nem csak magától generálja ezeket a kiterjesztéseket. Mint minden szöveg-kép mesterséges intelligencia esetében, a modellnek is szüksége van arra, hogy az emberek leírják, milyen kiegészítéseket várnak el a rendszertől.

A Twitteren azóta rengeteg kép jelent meg, amelyet a DALL-E2 készített. Többek közt újragondolta a Mona Lisát, Napóleon lovas portréját, de még Cassius Marcellus Coolidge 1901-ben készített, pókerező kutyákat ábrázoló képéhez is érkezett kiegészítés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik