Tech

Hologramként válaszolt a saját temetésén a hozzátartozók kérdéseire

Getty Images
Getty Images

Saját temetésén, egy mesterséges intelligencia által meghajtott chatbot segítségével tudott beszélgetni a gyászolókkal egy idős hölgy az Egyesült Királyságban. A morbid, mégis futurisztikus tiszteletadáshoz szükséges holografikus videoélményt az idős nő fiának cége biztosította – írja az IFLScience.

Marina Smith idén júniusban hunyt el, temetésére pedig nem sokkal ezután sor is került Nottinghamshire-ben. Közvetlen környezete szerint a nő igencsak tartalmas életet élt, többek közt a holokausztról oktatta az embereket. Családja ezért azt kívánta, üzenetei bárcsak a halála után is fennmaradhatnának. Az elhunyt hölgy fiának cége nyújtotta technológia pedig valóra váltotta ezt az álmot, ugyanis a temetésen az elhunyt is jelen volt, holografikus formában.

Az élményhez a StoryFile elnevezésű, mesterséges intelligenciával felszerelt beszélgető robotot használták, amely 20 különböző kamerát és az alanyról készült felvételt használt fel a valószerű felvételek készítéséhez.

A hölgy holografikus klónjával interakcióba lehetett lépni, sőt a kérdésekre adott válaszok teljes egészében a Smith saját szavai voltak.

Ehhez az alanyt halála meginterjúvolják, és rengeteg kérdést tettek fel neki az életéről. Az adatokat ezután betáplálták a StoryFile-ba, amely kiválasztotta a megfelelő felvételeket, amelyeket a feltett kérdések után a program lejátszik. Tehát nem a mesterséges intelligencia válaszol a kérdésekre, csak azonosítja a közönség által adott jelzéseket, és választ a hölgy reakciói közül. A sci-fi-szerű esküvők nem kizárt, hogy a jövőnk részét fogják képezni, ugyanis ilyen élményt bárki átélhet 40 fontért (19 ezer forintért).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik