Tech

Hiánycikk lett a fatüzelésű kandalló a rezsicsökkentési szabályok bejelentése után

Getty Images
Getty Images

Átformálta a keresletet az eMAG-nál a kormány júliusi 13-i bejelentése, amelyből kiderült, hogy augusztustól az átlagfogyasztás mértékéig lehet kedvezményesen áramot és gázt fogyasztani: az energiahatékonyságot célzó, segítő termékkategóriák forgalma kilőtt, más, a mindennapokhoz nem feltétlenül szükséges termékeké pedig lecsökkent – olvasható a cég közleményében.

Kapcsolódó
Kiszámoltuk, mennyivel kell többet fizetnie, attól függően, mennyi áramot és gázt fogyaszt
Az áramnál kétszeres árat kell fizetni átlagfogyasztás felett, a gáznál több mint hétszerest.

A szokásos nyári slágerterméknek számítható összeszerelhető és felfújható medencék eladásai 67 százalékkal csökkentek a bejelentés nyomán az előző héthez képest. Nagyjából a felére csökkent a szárítógépek eladása is a bejelentés után, de ugyanennyivel csökkentek a bőröndök, utazótáskák eladásai – ami azt jelzheti, hogy sokan a nyaralás költségein spórolnak valamilyen módon.

Bár a klímaberendezések eladott darabszáma is csaknem 90 százalékkal visszaesett az új rezsicsökkentési szabályok bejelentése óta, mivel sok háztartásban épp egy modernebb, kisebb fogyasztású hűtő-fűtő klímaberendezés segíthet a rezsi csökkentésében, az eMAG az eladások visszarendeződésére számít, hiszen a bejelentés óta eltelt napokban a tíz legnépszerűbb berendezés többsége A++ energiabesorolású, és a listán nincs A-osztályúnál fejletlenebb modell.

A tűzhelyek eladásai kapcsán érdekes jelenséget tapasztalható az online áruházban: a bejelentést követően nem csökkent, hanem mintegy negyedével nőtt a gáztűzhelyek eladása (a többi kategória kárára) – sokan nyilván azért váltanak az utóbbira, hogy az áramfogyasztásuk ne legyen magasabb az átlagnál. Fatüzelésű kandallót pedig olyan sokan rendeltek, hogy ebből ideiglenes készlethiány alakult ki – és a nyári szezonban alapvetően nincs raktáron jelentős készlet e terméktípusból.

Értelemszerűen megnőtt a kereslet a bejelentést követően az energiahatékonyságot és spórolást célzó termékekre is: a napelemek és napkollektorok termékkategória eladott darabszáma megháromszorozódott, forgalma pedig a négyszeresére emelkedett az előző héthez képest. Sokan ennél egyszerűbb módon terveznek spórolni: az áruház hatszor annyi konnektorba dugható fogyasztásmérő aljzatot adott el, mint a megelőző napokban, de csaknem 80 százalékkal több okos konnektor, és csaknem másfélszer több elektromos elosztó talált gazdára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik