Tech

17 éves fiú állhat a GTA VI kiszivárogtatása mögött

LEON NEAL / AFP
LEON NEAL / AFP

A londoni rendőrség csütörtök este őrizetbe vett egy 17 éves oxfordshire-i fiatalembert hackertevékenység gyanújával. A hatóságok nem közölték, miért tartóztatták le a tinédzsert, azonban a hírek szerint ő állhat az elmúlt hetekben zajlott, az Ubert és a Rockstar Games játékgyártó céget is érintő kibertámadások mögött, írja a The Desk.

Mint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt évek egyik legpimaszabb hackere az Uber feltörésekor beköszönt a vállalat dolgozói közötti kommunikációs platformra, a Slackre, ahol közölte, hogy épp feltöri a cég rendszerét. A dolgozók egy része nem is vette komolyan a fenyegetést, emiatt lassan indult meg a helyreállítás.

Kapcsolódó
Beköszönt a hacker, miután feltörte az Uber rendszerét
Komikus adatszivárgás állhat fenn az Ubernél.

Pár nappal ezután az elmúlt évek legnagyobb videojátékos szivárogtatását hajtotta végre, melynek következményeként 90 videót tett közzé a sokak által várt Grand Theft Auto VI játékból, sőt egyes hírek szerint a GTA V és VI forráskódját is megszerezte. Ezek után már az FBI is elkezdett nyomozni a magát 18 évesnek valló fiatal után, a nyomozás pedig végül egy dél-britanniai otthonba vezetett, ahol őrizetbe vették a fiatalt. A rendőrség és a lapok nem hozták nyilvánosságra a gyanúsított kilétét, ugyanis még kiskorú.

Kapcsolódó
Már az FBI is nyomoz az elmúlt évek legpimaszabb hackere után
A hacker tizennyolcévesnek vallja magát.

A Kotaku szerint azonban kiderült, hogy a tizenéves hacker kapcsolatban állhat a Laspus$ nevű hackercsoporttal. A hírek szerint a kollektíva nemcsak az Uber, de a Microsoft, a Cisco, a Samsung, az Nvidia és az Okta feltörésében is benne lehetett. A Telegramon szerveződő csoport először 2021-ben tűnt fel, amikor Brazília egészségügyi minisztériumát hekkelték meg. Sokáig azt hitték, hogy a csapat inaktívvá vált, de az e hónapban végrehajtott támadások megerősítették, hogy idáig csak rejtőzködtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik