Tech

Csalók élnek vissza a Semmelweis Egyetem nevével, mutatjuk mire figyeljen

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Csalók élnek vissza a Semmelweis Egyetem nevével és arculati elemeivel, címerével: az elektronikus levelek mellékletének megnyitásával trójai típusú kód töltődhet le a felhasználó eszközére – írja az MTI a Nemzeti Kibervédelmi Intézet csütörtöki Facebook-bejegyzését követően.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat alá tartozó intézet figyelmeztetése szerint a beérkezett jelentések alapján a kampányban küldött hamis levelek látszólag Arató Andrástól, mint a Semmelweis Egyetem tanárától, az I. számú Gyermekklinika igazgatóhelyettesétől érkeznek. Azonban ezek megfogalmazása magyartalan és több nyelvtani hibát is tartalmaz.

A levél csatolmányában egy ajánlatkérésre utaló fájl található (Ajánlatkérés szám222109_10397.pdf), amelynek megnyitásával egy trójai típusú káros kód (AveMaria) töltődhet le a felhasználó eszközére. Ezért az intézet azt javasolja, senki ne kattintson ismeretlen forrásból érkezett csatolmányokra, és ha esetleg ehhez hasonló gyanús e-mailt kapna, továbbítsa a csirt@nki.gov.hu címre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik