Tech

Azonnal frissítse a Google Chrome-ot!

HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU AGENCY via AFP
HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU AGENCY via AFP

Súlyos biztonsági rést találtak a Google Chrome böngészőjének korábbi változatában, amit a hackerek aktívan ki is használtak. Ezért a gyártó azt javasolja a felhasználóknak, mielőbb telepítsék a böngésző új változatát – írja a Verge.

Egy névtelen bejelentő augusztus 30-án jelentette a problémát, a Google szerint pedig az azóta kiadott frissítés várhatóan az elkövetkező napokban vagy hetekben minden felhasználóhoz eljut. A vállalat egyelőre nem sok információt közölt a hiba természetéről, és várhatóan nem is fog, míg a felhasználók többsége meg nem kapja a javítást az új frissítéssel.

Azzal, hogy a Google egyelőre titokban tartja ezeket a részleteket, megnehezíti a hackerek dolgát annak kitalálásában, hogyan használják ki a sebezhetőséget, mielőtt az új frissítés lezárja lehetőségeiket.

A frissítés első lépéseként a Chrome-felhasználóknak újra kell indítaniuk a böngészőt. Ezután a Chrome a 105.0.5195.102-es verzióra frissül Windows, Mac és Linux rendszereken. Hogy megbizonyosodjon arról, hogy a legújabb verziót használja, kattintson a böngésző jobb felső sarkában található három pöttyös menü ikonra. A Súgó opcióból a Google Chrome-ról elnevezésű menüpontra navigálva egy olyan oldalra jut, amely megmondja, hogy a Chrome naprakész-e az eszközén.

Ez a legújabb frissítés alig néhány nappal azután érkezik, hogy a Google augusztus 30-án kiadta a Chrome 105-ös verzióját. Az akkori frissítés 24 biztonsági javítást tartalmazott, azonban úgy tűnik, a hackerek ennek ellenére is ki tudták használni a réseket. Ez a hatodik nulladik napi sebezhetőség, amellyel a Chrome idén szembesül: az utolsó olyan sebezhetőséget augusztus közepére sikerült megoldani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik