Tech

Az LG menő trükkel támasztja fel a hajlított kijelzős tévéket

LG
LG
A dél-koreai gyártó a berlini IFA szakkiállításon villantotta meg a kifejezetten videójátékosoknak szánt, gombnyomásra formát váltó, 42 hüvelykes OLED paneles okostévéjét.

A szeptember 2-án indult berlini IFA szakkiállítás ugyan nem vonultatott fel hatalmas tech újdonságokat, de azért így is akadtak gyártók, akik megvillantottak néhány egészen érdekes fejlesztést. Közéjük tartozik az LG is: a vállalat először a 2020-as CES kiállításra vitte el az akkor még csak prototípusként létező, zárt ajtók mögött prezentált, gombnyomásra formát váltó kijelzőjét. Azóta eltelt több, mint két év, és a koncepció idénre végleges termékké érett.

A gyártó Berlinben hivatalosan is leleplezte az LG OLED Flex okostévét, aminek különlegessége, hogy rugalmas panelt tartalmaz, tehát a felhasználó eldöntheti, hogy sík vagy ívelt kijelzővel kívánja-e használni az eszközt, ami tíz másodperc alatt áll át az egyik formáról a másikra.

Az ívelt kijelzős tévéknek a 2010-es évek közepén már volt egy virágkora, szinte az összes nagyobb gyártó piacra dobott ilyen modelleket, de ahogy a 3D megjelenítésről, erről a megoldásról is hamar kiderült, hogy nincs sok értelme. Az érdeklődés (és az eladások) hiányában mindenki leállt az erőltetésével, és napjainkban már nem is nagyon kerülnek a piacra ívelt kijelzős okostévék.

Feltámadás!

Ezzel szemben a monitorok világában továbbra is nagy divatja van az ívelt kijelzőknek, és a dél-koreai gyártó ezt látva dönthetett úgy, hogy házasítja a két kategóriát, és a kifejezetten videójátékra szánt, 42 hüvelykes LG OLED Flexbe bekerült a cég speciális panelje. Aminek máris (valamivel) több értelme van, mint a szimplán csak ívelt képernyővel szerelt tévéknek, hiszen itt adott a lehetőség, hogy játék során, mikor tényleg lehet haszna az ívelt felületnek, így használjuk a kijelzőt, majd a gaming befejeztével pillanatok alatt visszaállítható a képernyő sík állapotba.

A kijelző ugyanakkor nem csak a speciális panellel igyekszik elcsábítani a játékosokat. Adott a 4K-s felbontás, a 120 Hz-es képfrissítés, továbbá 20 hajlított pozíció állítható be, egészen 900R-es értékig. A gyártó emellett 100 százalékos színpontosságot, végtelen kontrasztot és 0,1 ezredmásodperces válaszidőt ígér, méghozzá villogás- és tükröződésmentes megjelenítéssel.

LG

A megjelenítésért egy Alpha 9 Gen 5 processzor felel, adott a Dolby Vision, az Nvidia G-Sync és az AMD FreeSync Premium támogatás, a hangzásról pedig két, Dolby Atmos minősítésű 40 wattos hagszóró gondoskodik. Gamer eszközről lévén szó, nem hiányzik a testre szabható RGB-világítás sem, a HDMI 2.1-nek hála pedig nem kell lemondani az olyan funkciókról sem, mint a változó képfrissítési ráta (VRR) vagy az automatikus alacsony késleltetési mód (ALLM).

Kapcsolódó
Az Asus új csodagépe egyszerre laptop, tablet vagy éppen asztali PC
A berlini IFA szakkiállításon közelebbről is szemügyre vehettük az Asus új hibrid gépét, a hajlítható kijelzős Zenbook 17 Fold OLED-et.

Hogy a különleges gamer tévé mikortól, és mennyiért lesz elérhető, arról egyelőre hallgat a gyártó, és cikkünk írásakor még azt sem lehet tudni, itthon egyáltalán kapható lesz-e az újdonság.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik