Tech

Elhalasztották a NASA rakétájának kilövését

JOE RAEDLE / GETTY IMAGES via AFP
JOE RAEDLE / GETTY IMAGES via AFP

Elhalasztották a NASA Artemis I rakétájának kilövését, miután a mérnökök üzemanyagszivárgást észleltek – derült ki az élő közvetítésből. Az űrügynökség indítási igazgatója, Charlie Blackwell-Thompson szerint a magfokozat hajtóművének szivárgása okozta a problémát. A következő lehetséges kilövési időpont szeptember 2-án, pénteken 14:40-kor lesz esély, azonban minden azon múlik, sikerül-e a mérnököknek megoldani a problémát.

A floridai partoknál átvonuló zivatarok miatt eleve egy órával később kezdődött meg a Space Launch System (SLS) rakéta tankolása, a folyamatot ezt követően rövid időre le is állítottak. Az eredetileg 10 percesre tervezett leállás több mint 1 óráig tartott, mely idő alatt nem született megoldás a problémára, így a NASA 14:36-kor kénytelen volt elnapolni a kilövést. A nem teljesen megtankolt rakétát egy ideig a mostani állapotában hagyják majd, hogy a mérnökök adatokhoz jussanak.

Kapcsolódó
Szivárog a NASA rakétája
Lehet, hogy késni fog az Artemis I küldetése.

A közel 100 méter hosszú rakéta a legerősebb, amelyet a NASA valaha épített. Az SLS tetejére egy Orion kapszulát rögzítettek, a fedélzeten nem utaznak majd asztronauták. Ez lesz az Artemis-program első repülése, a Holdat megkerülő, hat héten át tartó misszióval a technológiát tesztelik. Az Artemis-program keretében az Egyesült Államok 50 év után juttatna ismét embereket a Holdra.

Az újabb landolás 2025 végén történhet meg. A NASA célja az, hogy az Artemisszel a tartós emberi jelenlétet is megalapozzák az égitesten, a 2030-as években pedig a Holdtól indulva a Marsot is elérjék. A küldetéssorozatot komoly érdeklődés övezi, az Artemis I felbocsátásának helyszínéhez, a Kennedy Űrközponthoz több ezren látogattak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik