Tech

Ezek voltak az elmúlt 20 év legkeresettebb dalai a Shazamon

Ali Balikci / ANADOLU AGENCY via AFP
Ali Balikci / ANADOLU AGENCY via AFP

Húszéves lett a népszerű Shazam dalfelismerő szolgáltatás, melynek tiszteletére a tulajdonos Apple megosztotta az alkalmazáshoz kötődő legfontosabb érdekességeket. Így többek között egy lejátszási listát is publikáltak, amelyből kiderül, mely dalok voltak az elmúlt két évtized legsűrűbben leshazamozott számai.

A napjainkra 2 milliárd letöltéssel, és 225 millió aktív felhasználóval bíró Shazam eredetileg egy SMS-szolgáltatásként indult 2002 augusztus 19-én az Egyesült Királyságban. Akkoriban a felhasználók úgy tudták azonosítani a dalokat, hogy a telefonjukon tárcsázták a 2580-at, és a szám lejátszása közben felfelé tartották a telefont.

Ezután SMS-üzenetet kaptak, amelyben megadták nekik a dal címét és az előadó nevét.

2008-ban aztán mind az iOS, mind az Android áruházaiba felkerült, a technológia pedig rengeteget fejlődött, emberek helyett ugyanis már régóta algoritmusok végzik el a munkát. Ennek folyományaként mára 70 milliárd dalfelismerésen is túl van a szolgáltatás. A jubileumi ünnepség alkalmából a szolgáltatást 2018-ban 400 millió dollárért felvásárló Apple megosztott egy lejátszási listát az Apple Musicon. Ezen az elmúlt húsz esztendő minden egyes naptári évének legtöbbet keresett dalait tartalmazza. A lejátszási listában olyan számok találhatók, mint a Shape of You (Ed Sheeran), a Blurred Lines (Robin Thicke), a Crazy (Gnarls Barkley) vagy a Hey, Soul Sister (Train).

Az anyavállalat mindemellett rengeteg érdekes infót is megosztott. Például, hogy a 20 év alatt a kanadai rapper Drake dalaira kerestek rá a legtöbben. Egyedül a One Dance című dala 17 millió shazamozást számlál. Mint kiderült, a Dance Monkey (Tones And I) volt minden idők legtöbbet shazamozott dala (41 millió), a régebbi, SMS-es szolgáltatás során pedig a már említett Crazyre kerestek rá a legtöbben. Az adatgyűjtésből továbbá kiderül, Lil Wayne volt az első előadó, aki 10 millió Shazamig jutott (2011 június), David Guetta pedig az, aki a 100 milliót is elérte (2015 május).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik