Tech

Bajt okozhat, ha a Facebook teljesen titkosítja az üzenetküldést

Getty Images
Getty Images

Régóta vita tárgya, hol van az a határvonal, amelyet az állampolgári biztonság megteremtése és a felhasználók személyes adataiban történő vájkálás között meg kell húzni a technológiai óriásoknak és a politikának. A Meta múltheti bejelentése után, amikor is a vállalat közölte, előrehaladott kísérleteket folytat a mások számára hozzá nem férhető (end-to-end encryption) üzenetküldés kapcsán, ismét felélénkült a vita – írja a Verge.

Kapcsolódó
Évek óta várt funkciót tesztel a Facebook
Mark Zuckerberg sem fog kutakodni a levelezésünkben.

A hír megjelenése után Priti Patel, az Egyesült Királyság belügyminisztere egy véleménycikkben közölte, „groteszk árulásnak” tartanák, ha a vállalat nem venné figyelembe a gyermekek biztonságát az új rendszer bevezetésekor.

A politikus szerint nagyon sok gyermekrabló használja a közösségi médiaplatformokat, mint például a Facebookot, hogy felfedezze, célba vegye és szexuálisan zaklassa a gyermekeket. Véleménye szerint éppen ezért létfontosságú, hogy a bűnüldöző szervek hozzáférjenek bizonyos információkhoz, hogy azonosítani tudják az ilyen képeken szereplő gyermekeket, és megvédjék őket a szexuális ragadozóktól.

Patel cikkében az Egyesült Királyság Nemzeti Kiberbiztonsági Központjának (NCSC) technikai vezetői által lefektetett kódexben megfogalmazott „kliensoldali szkennelésre” hivatkozik pozitív példaként. Véleménye szerint ténylegesen ez tenné lehetővé a felhasználói adatvédelem és a bűnüldözés igényeinek egyensúlyát. Ez azonban lényegében ugyanaz a rendszer, amit az Apple tavaly elkaszált a fogyasztók felháborodása miatt. A kliensoldali szkennelés ugyanis a felhasználók készülékein található fényképeket és videókat hasonlítja össze a tiltott tartalmak listájával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik