Tech

Olyan csalás terjed, ami 10 éve még lehetetlennek számított

Getty Images
Getty Images

A járvány következtében világszerte rengeteg vállalat állt át távmunkára, és sok esetben már a felvételi folyamat is online zajlik. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint azonban ez, valamint a gyorsított felvételi folyamat komoly lehetőséget biztosít a csalók számára. Közleményükben arról számoltak be, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megugrott az olyan esetek száma, amikor lopott személyes adatok felhasználásával, és deepfake-ek segítségével jelentkeztek munkára az Egyesült Államokban, írja a TechCrunch.

A jelentés szerint a potenciális jelentkezők online interjúi során több esetben hanghamisítást, és audio-, valamint videódeepfakeke-eket alkalmaztak. A technológia azonban szerencsére még nem olyan fejlett, hogy ne lehessen felismerni a különbséget: a kamerán keresztül interjúztatott személy cselekedetei, valamint ajakmozgása ugyanis sok esetben hathat természetellenesnek. Az emberi szem pedig különösen jó az ilyen furcsaságok kiszűrésében. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a köhögésre és a tüsszentésre érdemes odafigyelni ilyen esetekben, ugyanis ezek nagyrészt nem mutatkoznak meg vizuálisan a deepfake-eken.

A megtévesztő felvételek létrehozása azonban sokkal egyszerűbb, mint amilyennek tűnik.

Egy deepfake-videó elkészítéséhez már néhány jobb fotó is elég a célszemélyről, ebből már képesek mozgóképet generálni az erre szakosodott programok. Ezt követően már csak az illető személyes adataira van szüksége a csalóknak, amelyekhez napjainkban már könnyedén hozzá lehet jutni, akár adatszivárgások által. Egy kevésbé gyakorlott interjúztató pedig könnyedén bedőlhet az ilyen trükköknek.

Az FBI szerint a csalók indítékairól egyelőre keveset tudni, de számos alkalommal kaptak állampolgári bejelentést arról, hogy a személyazonosságukat, lakcímüket, e-mail címüket a tudta nélkül használták fel. Közleményükben úgy fogalmaztak, az egyes bejelentett pozíciók lehetőséget biztosíthatnak az ügyfelek személyes és pénzügyi adataihoz, valamint vállalati IT-adatbázisokhoz és védett információkhoz való hozzáféréshez.

Nemrégiben például észak-koreai csalók jutottak be amerikai munkahelyekre hamisított igazolványokkal. A nemzetbiztonsági veszély mellett különösen nagy fenyegetést jelentenek az ilyen csalók a kriptoszektorra, ahol hatalmas pénzekhez lehet hozzájutni bármiféle következmény nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik