Tech

Műhold elleni fegyvert fejleszt Oroszország

Getty Images
Getty Images

Földi lézerberendezést épít Oroszország, amellyel az a célja, hogy megzavarja a fejünk fölött keringő, többek közt információgyűjtés miatt felbocsátott műholdakat – írja a Space Review. A tudományos lap azt állítja, a technika a szatellitek optikai érzékelőjét támadná, hogy az adatgyűjtés eredménytelenné váljon.

Az IFLScience szerint amennyiben az orosz kormány képes lenne megépíteni a lézert, az ország nagy részét képes lenne elzárni az optikai érzékelőkkel rendelkező műholdak elől. Azonban rengeteg a változó: a lézer találati esélyeit ugyanis egyebek mellett a fotonok intenzitása és hullámhossza határozza meg. A portálnak megszólaló szakértő hangsúlyozta: fontos, hogy a lézerfényt hihetetlen pontossággal irányítsák a támadott szatellit érzékelőjére, és az sem mindegy, hogy ezt milyen távolságból teszik meg.

Tehát ha a földről lőnek ki a lézert, sok hibafaktor lépne fel, főleg hogy a sugárnyalábnak még a földi légkörön is át kell haladnia.

A Kalina néven emlegetett lézerberendezésről úgy hírlik, az infravörös tartományban üzemel, és egy több méter átmérőjű teleszkóp segítségével képes fókuszálni a sugarát. A lézerek erősen kollimált sugarakat alkotnak, ami azt jelenti, hogy a fotonok párhuzamosan haladnak, így a sugár nem szóródik szét.

Az optikai érzékelőket használó kémműholdak általában alacsony Föld körüli pályán, néhány száz kilométeres magasságban működnek. Ezeknek a berendezéseknek többnyire néhány percbe telik, míg a felszín egy adott pontja fölött elhaladnak. Az ismert tulajdonságai alapján a Kalina képes lenne megcélozni egy fölötte lévő műholdat több száz kilométeres útvonalán. Ez lehetővé tenné, hogy egy hatalmas – nagyjából 100 ezer négyzetkilométeres – területet árnyékoljon le a műholdak optikai szenzorjai által végzett hírszerzési tevékenységtől.

Az oroszok már korábban is dolgoztak hasonló, teherautóra szerelhető lézerberendezésen – erről azonban 2019-es tesztelése óta nem hallani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik