Tech

Nyugdíjas űrhajósokat hívna vissza a NASA

Getty Images
Getty Images

A NASA úgy tűnik, nem hagyja pihenni visszavonult asztronautáit. Egy frissen megjelent közleményében az űrügynökség bejelentette, minden magánrepülés során arra fogja kötelezni egy nyugalmazott űrhajósát, hogy a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó küldetésen parancsnokként szolgáljon. A még véglegesítésre váró terv célja, hogy növelje az utasok biztonságérzetét és csökkentse az ISS jelenlegi működésére nehezedő nyomást, írja az Engadget.

Mint írják, egy volt űrhajós jelenléte tapasztalt útmutatást jelentene a magánasztronautáknak a repülés előtti felkészülés és a küldetés végrehajtása során. Nem ez az egyetlen változtatás, ami az űrturistákat érinti: többek között új egészségügyi előírásokat rendeltek el, a magánasztronautáknak a mikrogravitációhoz való alkalmazkodáshoz szükséges időt meghosszabbították. Emellett hosszabb átfutási ideje lesz a magáncélú kutatási projekteknek, és a visszatérő rakományra vonatkozó irányelveket is módosították.

A közlemény szerint az új változtatásokra a tavaly áprilisi Axiom Space-járat miatt volt szükség, ahol az utasok fejenként 55 millió dollárt fizettek fejenként, hogy az ISS-re tartó első magánűrhajós küldetésen részt vehessenek. A kéthetes utazás – ahol az utasok saját kutatásukon is dolgoztak – az űrhajósokkal a misszió visszatérését követően készített interjúk szerint megviselte mind az ISS személyzetét, mind az Axiom legénységét. Az Ax-1 missziót egyébként egy korábbi NASA-űrhajós irányította: Michael López-Alegría, aki jelenleg az Axiom vezető űrhajósa.

A vállalat korábban azt fontolgatta, hogy hivatásos űrhajós nélkül is útnak indít majd járatokat, vélhetően ennek hatására döntött a NASA a szigorítás mellett.

Visszavonult, mégis képzett űrhajósból azonban nincs olyan sok. Az ügynökség honlapja szerint jelenleg jóval több mint 200 élő, nyugdíjas NASA-asztronauta van – bár azt egyelőre nem tudni, közülük hányan lennének hajlandók jövőbeni küldetések irányítására, illetve hányan felelnének meg az orvosi követelményeknek. A NASA jelenleg is űrhajóshiányban szenved – a jelenleg 44 asztronautából álló testület létszáma 1970 óta a legalacsonyabb. Ráadásul egy januári jelentés szerint a NASA-asztronauták hiánya megnehezítheti az ISS-re és a Holdra irányuló jövőbeli küldetések megvalósítását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik