Tech

Európai gázvezetékrendszert támadtak meg a hackerek

Getty Images
Getty Images

A BlackCat elnevezésű hackercsapat vállalta a felelősséget a luxemburgi földgázvezeték- és villamosenergia-hálózatának üzemeltetőjeként ismert Creos elleni múlt heti kibertámadásért. A támadás július 22-23 között történt, melynek hatására a vállalat ügyfélszolgálata elérhetetlenné vált, a szolgáltatásban azonban nem történt kimaradás – írja a Bleeping Computer.

A támadást követő héten a vállalat közzétett egy jelentést, amelyben közölte: a behatolók jelentős mértékű adatot szereztek meg a célba vett rendszerekből. A vizsgálat azóta is tart, és eddig mindössze annyit kértek a felhasználóktól, hogy változtassák meg a jelszavukat.

A hackercsoport végül a hétvégén helyezte fel a Creos Luxembourgot a zsarolóoldalára, ahol azzal fenyegették a céget, hogy 180 ezer ellopott adatot, összesen 150 GB méretű fájlt tesznek közzé, ha nem fizetnek. Az adatok között szerződések, útlevelek, számlák és üzleti e-mailek szerepelnek. Pontos dátumot azonban nem kötöttek ki a fizetés határidejeként, és az adatokat azóta sem publikálták.

A nyomás azért jelentős, mert a hackercsoport külön, kereshető adatbázissal rendelkező oldalt hozott létre az ellopott adatoknak.

A BlackCat vélhetően a DarkSide csoport átnevezése, melynek legsúlyosabb támadása a texasi Colonial Pipeline elleni zsarolóvírus-támadás volt. A zsarolóvírusos kibertámadás hatására le kellett zárni az egész üzemanyagvezeték-hálózatot. A világ legnagyobb üzemanyagvezeték-hálózata egyébként az Egyesült Államok keleti partvidékének felét látja el üzemanyaggal.

Kapcsolódó
Zsarolóvírus bénította meg az USA legnagyobb üzemanyagvezeték-hálózatát
A világ legnagyobb üzemanyagvezeték-hálózata az Egyesült Államok keleti partvidékének felét látja vezetékein keresztül üzemanyaggal.

Az offenzíva után egy időre leálltak, majd BlackMatter néven kezdték újra a nagy cégek elleni kibertámadásokat. A vélhetően orosz kötődésű hackercsoport 2021 novembere óta elkerüli a nagy amerikai célpontokat, helyette inkább európai szervezeteket vesz célba. A kritikus infrastruktúrák elleni támadások azonban nem álltak le: februárban a német Oiltanking benzinellátó cég ellen indítottak rohamot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik