Getty Images
Tech

Zsarolóvírus bénította meg az USA legnagyobb üzemanyagvezeték-hálózatát

Zsarolóvírusos kibertámadás miatt egész üzemanyagvezeték-hálózatát lezárta a Colonial Pipeline – közölte a vállalat szombaton. A világ legnagyobb üzemanyagvezeték-hálózata az Egyesült Államok keleti partvidékének felét látja vezetékein keresztül üzemanyaggal.

Csaknem 9000 kilométeres vezetékhálózatán benzint, gázolajat, repülőgép-üzemanyagot és egyéb finomított kőolajszármazékokat szállít naponta mintegy 2,5 millió hordó mennyiségben, és összeköti a Mexikó-öböl partján fekvő finomítókat a déli és a keleti parti államokkal – írja az MTI.

A cég pénteken kapcsolta le a hálózatot, miután tudomást szerzett a támadásról. Emiatt az üzemanyagszállítás az egész hálózaton leállt, és a cég informatikai rendszerét is részben le kellett kapcsolni. A nyomozás egyelőre még korai szakaszában van, de egy kormányzati illetékes szerint profi kiberbűnözői csoport állhat az incidens mögött. Mint mondta: a hatóságok azt próbálják megállapítani, hogy a DarkSide-nak nevezett kiberbűnözői csoport követte-e el az akciót.

A DarkSide rendszeresen hajt végre zsarolóvírusos támadásokat, és rendre elkerüli az egykori szovjet blokk országait.

Ajánlott videó