Tech

Sugárzási riasztórendszereket kapcsoltak ki spanyol hackerek

Chris Rogers / Getty Images
Chris Rogers / Getty Images

Két személy letartóztatását jelentette be a spanyol rendőrség az ország radioaktivitási riasztóhálózata (RAR) elleni kibertámadással kapcsolatban, amelyre 2021 márciusa és júniusa között került sor – írja a The Hacker News. A szabotázs állítólag a Polgári Védelmi és Vészhelyzeti Főigazgatóság (DGPCE) által karbantartott érzékelők több mint egyharmadát letiltotta. Ezekkel a műszerekkel országszerte a túlzott radioaktív sugárzási szintet figyelik.

A támadások oka egyelőre ismeretlen.

A támadást egykori dolgozók hajtották végre. A behatolás kétirányú volt, és az egyik csúcspontja az irányítóközpont számítógépes rendszeréhez való jogosulatlan hozzáférés volt, itt a cél a RAR rendszer kezelésére használt webalkalmazás törlése lehetett.

A támadás másik szakaszában több mint 300 érzékelőt terheltek két hónapon keresztül, amelyek meghibásodtak, és elvesztették a vezérlőközponttal való kapcsolatot. Ezzel a támadás csökkentette a hálózat észlelési kapacitását.

„A nyomozás során megállapítottuk, hogy a két gyanúsított a DGPCE-vel szerződött cégen keresztül felelős volt a RAR rendszer karbantartási programjáért, amelyről mélyreható ismeretekkel rendelkeztek, ami megkönnyítette számukra a támadások végrehajtását” – közölte a rendőrség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik