Tech

Földi gravitációt hoznának létre a Holdon és a Marson

A NASA Artemis-program nyomán újra feléledt sokakban a Hold iránti érdeklődés, és úgy tűnik, Japán sem marad ki ebből. A Kiotói Egyetem és a Kajima vállalat kutatói és mérnökei ugyanis egy olyan, sci-fibe nyúló tervet tettek közzé, melynek részeként mesterséges földi gravitációt vinnének a Holdra és a Marsra, sőt a két bolygót össze is kötnék a Földdel, írja a Gizmodo.

Az űrkutatás során egyelőre elkerülhetetlen hogy a kutatók sokáig alacsony gravitációs környezetben tartózkodjanak – legyen szó akár a Föld körüli pályáról, akár egy másik bolygó felszínéről. Ez azonban károsítja az asztronauták szervezetét és a testét is: a legfrissebb kutatások szerint az űrhajósok egy évtizedes csontveszteséget szenvedhetnek el az űrben töltött hónapok alatt, mely után csontjaik már soha nem térnek vissza eredeti állapotukba.

Kajima Corporation

A Kiotói Egyetem és a Kajima vállalat kutatói azonban megoldást kínálnak erre a problémára. A múlt héten közzétett sajtóközleményükben egy három elemből álló tervet tettek közzé. Ezek közül az első, az Üveg elnevezésű projekt, melynek célja, hogy a centrifugális erő segítségével szimulált gravitációt hozzanak létre a Hold és a Mars felszínén. Mint ismert, ezeken az égitesteken jóval alacsonyabb a gravitáció, a Holdon körülbelül 16,5, míg a Marson 37,9 százaléka a földinek. A Lunar Glass és a Mars Glass azonban áthidalná ezt a szakadékot.

A projekt részeként olyan masszív, forgó kúpokat hoznának létre, melyek a centrifugális erő segítségével képesek lennének szimulálni a földi gravitáció hatásait.

Ezek sugara nagyjából 100 méteres, magasságuk pedig akár 400 méteres is lehet majd. A kúpok 20 másodpercenként tesznek majd meg egy fordulatot, ami a bennük tartózkodók számára 1 g-s élményt nyújt, ami azonos a földi gravitációval. A kutatók a 21. század második felére tervezik a Lunar Glass megépítését, ami igen optimista becslésnek tekinthető. A terv második elemének részeként egy magbiom komplexumnak nevezett, csökkentett ökoszisztémát is telepítenének az űrbe. Ez a Moon Glass/Mars Glass szerkezeten belül létezne, és a javaslat szerint itt élnének az asztronauták.

A javaslat utolsó eleme az úgynevezett Hexagon Space Track megépítése lenne, amelyet nagysebességű közlekedési infrastruktúrának terveztek. Ez a pálya összekötné a Földet, a Marsot és a Holdat.

A Hexatrackhez legalább három különböző állomásra lesz szükség: egy a Mars Phobos nevű holdján, egy a Föld körüli pályán, és egy a Hold körül – valószínűleg a már eltervezett Lunar Gateway.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik