Tech

Szokatlan jelenséget figyeltek meg a Marson

AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/MSSS
AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/MSSS

A NASA Perseverance marsjárója tavaly februári landolása óta járja a Mars felszínét, az élet jelei után kutat. A rover bőven találkozott szokatlan időjárási jelenségekkel a 216 napos útja során, például amikor intenzív porszél, úgynevezett porörvény alakult ki a Jezero-kráterben. Az ilyen megfigyelésekből készített most tanulmányt egy tudósokból álló csapat, amellyel elmondásuk szerint akár azt is elérhetik, hogy a jövőben meg tudják jósolni, mikor alakulhat ki porvihar a vörösbolygó felszínén, írja a Gadget360.

A Perseverance rover fel van készítve a zord időjárási viszonyokkal szembeni ellenállásra, kamerái pedig lencsevégre is tudják kapni a porviharokat. A marsjáró emellett egy sor érzékelővel is fel van szerelve, ami a kutatások előrehaladásában is sokat segíthet. Claire Newman, a Science Advances című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője elmondta, a Marson most van épp a porszezon közepe, így minden bizonnyal sok vihart fognak még látni.

A tanulmány szerint a Perseverance legalább négy forgószelet tapasztalt egy átlagos napon a Marson.

Ezek közül egynek a szele közvetlenül is érinteni szokta a rovert a napi csúcsidőszakban, a délután folyamán. A szerkezet kamerái három olyan széllökést is megörökítettek már, amely során 4 négyzetkilométeres porfelhő alakult ki. Ezek a széllökések együttesen ugyanannyi vagy még több port voltak képesek felemelni, mint a forgószelek. Newman szerint ezek a széllökések ritkán fordulnak elő, de felelősek lehetnek a marsi légkörben állandóan lebegő háttérpor nagy részéért.

A Mars eddig is ismert volt a porviharairól, azonban a kutatók szerint a Jezero-kráterben sokkal nagyobb ezek aktivitása, mint a bolygó többi részén. Newman szerint ez olyan tényezőknek tudható be, mint például a felszín érdessége, amely megkönnyíti a por felemelkedését a szél által.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik