Tudomány

Zajokat rögzítettek a Marson

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Hangfelvételeket készített a Marson a NASA robotja, a Perseverance – olvasható az űrhivatal oldalán. Az űreszközön két mikrofon is utazik, az egyik az oldalán, a másik pedig a tetején.

A készülékek már közel ötórányi hangot rögzítettek, a felvételeken változatos zajok, például a kerekek és a szél hangjai hallhatóak.

A Perseverance az első űreszköz, amely kifejezetten erre a célra készített mikrofonokkal dokumentálja a marsi környezetet. A technológia komoly változást hoz az égitest vizsgálatában, a kutatók arra számítanak, hogy a mikrofonok a későbbi küldetések során is fontosak lesznek.

A készülékek adatait a szakértők más környezeti műszerek információival kombinálják, és így pontosabban tudnak következtetni a légkör változásaira. A mikrofonok a hang terjedésének vizsgálatában is segítenek, a projekt munkatársai például meglepődve tapasztalták, amikor a Perseverance fogta a 80 méterre lévő Ingenuity robothelikopter zúgását.

A mikrofonok ráadásul olyan hangokat is rögzítenek, amelyek hozzájárulhatnak a marsjáró állapotának felméréséhez. Ha például gond van valamelyik belső elemmel, az egyedi zajjal járhat, hasonló módon, ahogy egy autó motorhangja is árulkodó lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik