Tech

Már csúcsmobilt is vehet a 3G-s telefonok után járó támogatásból

Getty Images
Getty Images

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) meghosszabbítja a mobilszolgáltatók országos 3G-s lekapcsolási hullámát kísérő készülékcsere-támogatási programot, egyben jelentősen átalakítva a program egyes, lényeges elemeit – írja a HWSW. A portál szerint erre elsősorban azért volt szükség, mert az előirányzott, ötmilliárd forintos támogatási keret tíz százalékát sem hívták le a jogosultak.

A hatóság szerint 2022. július 18-ától a program új szakasza kezdődik meg, melyben a részvételi feltételek és a támogatás összege az alábbi módon változik:

  • A 2022. július 17-i végdátum helyett a pályázat zárásának határideje 2023. március 31., vagy a keretösszeg kimerülése.
  • Az eddigi 20 ezer helyett 40 ezer forintra nő az igényelhető összeg, ráadásul
  • megszűnik a választható telefonokra vonatkozó 120 ezer forintos felső értékhatár is. Ezáltal csak a 4G (5G) kompatibilitás és a VoLTE-képesség marad kritérium.
  • A lecserélendő készülékeknél az elvárt aktivitási időszakot 2021. december 31. helyett 2022. április 30-re változtatták.

A feltételek megváltoztatásával sokkal több ember veheti igénybe a készülékcsere-támogatási programot. Azonban ezzel részben el is távolodhat a program az eredeti céljától, vagyis a ténylegesen rászorulók támogatásától. Július 18-tól ugyanis akár egy több százezer forint értékű csúcskategóriás okostelefon megvásárlásához is fel lehet használni ezt az összeget, ha az illető fel tud mutatni egy olyan, működőképes 2G-s vagy 3G-s telefont, amely április végéig bezárólag használatban volt. A változtatás azokat is rosszul érintheti, akik már igénybe vették a támogatást, ugyanis a keretösszeg a duplájára nőtt azóta.

Mint arról korábban írtunk már, a Telekom június 30-ig teljesen leállította 3G-hálózatát, de a két másik nagy szolgáltató, a Vodafone és a Yettel is már 2022 májusában elkezdte a lekapcsolódási folyamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik