Tech

Itthon egy darabig még marad az ingyenes messengerezés

Mint arról néhány hete már beszámoltunk, új iránymutatást tett közzé az uniós szakhatóságokat tömörítő BEREC, amely megváltoztatta a nullás díjszabású (zero rate) ajánlatokkal kapcsolatos jogértelmezését. A rendelkezés nyomán betiltanák azt a szolgáltatói gyakorlatot, hogy egyes alkalmazások (például Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Viber, YouTube, stb.) nem fogyasztják a felhasználói csomagban foglalt adatforgalmat. A határozat szerint ugyanis az ilyen ajánlatok önmagukban összeegyeztethetetlenek a nyílt internetről szóló rendeletben foglalt, a forgalom egyenlő kezelésére vonatkozó kötelezettséggel.

Kapcsolódó
Vége az ingyen üzengetésnek Messengeren
Szigorított az EU-s hatóság, hamarosan búcsút mondhatunk az adatforgalommentes böngészésnek.

Ezt követően tette közzé a nyílt internet aktuális helyzetére vonatkozó jelentését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amely egyaránt foglalkozik a végfelhasználói jogok hazai korlátozásával, az internetszolgáltatási csomagok teljesítményével és más, a hatályos szabályozásban szereplő szolgáltatói kötelezettségek betartásának ellenőrzésével. A jelentés külön fejezetben tárgyalja az úgynevezett nullás díjszabású csomagok helyzetét is, írja a HWSW.

A hatóság a jelentésben emlékeztet, hogy az Európai Unió Bírósága 2021. szeptember 2-án három nagy jelentőségű ítéletet is hozott a nyílt internet témakörben, melyek alapvetően változtatták meg a nullás díjszabású ajánlatokkal kapcsolatos jogértelmezést.

Az ítélet szerint az uniós rendelet a forgalom tekintetében hátrányos megkülönböztetéstől, korlátozástól vagy beavatkozástól mentes egyenlő bánásmód általános kötelezettségét írja elő az internet-hozzáférési szolgáltatók számára, amelytől semmilyen esetben sem térhetnek el a szolgáltatók. A Bíróság továbbá hozzátette, hogy a szolgáltatók által alkalmazható forgalomszabályozási intézkedéseknek a műszaki minőségre vonatkozó követelményeken kell alapulnia, nem pedig kereskedelmi megfontolásokon.

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

A magyar szakhatóság 2021 decemberében, a BEREC ajánlás közzététele előtt felhívta az érintett szolgáltatók figyelmét a bírósági ítéletek tartalmára és következtetéseire, és egyúttal arra kérte a szolgáltatókat, hogy eszerint alakítsák ki a 2022. évi ajánlataikat. Az NMHH 2022. tavaszán újabb levéllel fordult a vállalatokhoz, amelyben arról érdeklődött, terveznek-e bevezetni nullás díjszabású tarifaopciót tartalmazó ajánlatot, valamint, hogy elvégezték-e az általuk kínált ajánlatok felülvizsgálatát, hogy azok megfeleljenek az EU Bíróság döntései által kijelölt új iránynak.

A szolgáltatók nyilatkozata alapján kiderült, hogy a mobilinternet-hozzáférési piac szerepelőinek nagy része kínált nullás díjszabást is tartalmazó díjcsomagot, vagy kiegészítő opciót 2022. tavaszán.

A szolgáltatók jelezték, hogy az EU Bíróság döntését követően új nullás díjszabású ajánlattal már nem fognak piacra lépni, azonban a jelenleg aktuális ajánlatok kivezetésére és a már megkötött előfizetői szerződések sorsának rendezésére hosszabb átmeneti időre van szükségük. A hatóság közölte, a júniusban kiadott BEREC-döntést követően az NMHH hatósági eszközökkel is fel fog lépni az EU rendeletnek nem megfelelő, nullás díjszabású ajánlatok piacról történő kivezetése érdekében. Végül hozzátették, ezzel egy időben folytatják az egyeztetéseket a mobilinternet-hozzáférési szolgáltatókkal is, hogy a kivezetés a lehető legkisebb torzulást okozza a piacon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik