Tech

Lekapcsolta a 3G-t a Telekom

Getty Images
Getty Images

Az eredeti terveknek megfelelően az országos hálózattal rendelkező szolgáltatók közül elsőként lekapcsolta 3G-s mobilos infrastruktúráját a Magyar Telekom – írja a HWSW. Mindez az ügyfelek elhanyagolható részét érinti, hiszen a Telekom ügyfélkörét tekintve a teljes hangforgalom 2,3 százaléka zajlik már csak a 3G hálózaton, az adatforgalom pedig még kisebb, mindössze 0,84 százalék. A legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek a lekapcsolás ellenére sem maradnak hálózat nélkül, hiszen a hangforgalom rájuk eső részét a meglévő 2G hálózat veszi át.

A cég a 3G-s lekapcsolással párhuzamosan idén is folytatja az Ericssonnal karöltve 2020-ban indított hálózatmodernizációs programját, melynek részeként az állomások szinte összes aktív és passzív eszközét lecserélik. A hálózatmodernizációs folyamat az állomások 43 százalékánál zárult le, és a tervek szerint 2022 végére ez az arány eléri majd a 60 százalékot.

A Telekom ezáltal mintegy 30 százalékos energiamegtakaritást tud elérni, a modernizált állomások pedig kivétel nélkül képesek lesznek az 5G-s készülékek kiszolgálására. Amire szükség is van, hiszen a cég 5G-s országos lakossági (kültéri) lefedettsége jelenleg nagyjából 10 százalékos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik