Tech

A Mars holdjain kereshetnénk az élet nyomait

Egy új tanulmány alapján a vörös bolygó holdjain találhatnánk meg a legnagyobb eséllyel az egykori marsi élet nyomait – írja az MTI. Hjódó Rjuki és Uszui Tomohiró, a Japán Űrügynökség (JAXA) munkatársai publikációjukban sorra veszik a Mars vizsgálatára irányuló jelenlegi és a következő tíz évre kiterjedő erőfeszítéseket.

Ezek közé tartozik a NASA Perseverance marsjárójának mintagyűjtése a Jezero-kráterben, az anyagokat az amerikai űrhivatal a 2030-as években szállítaná el a Földre. Japán még az évtized vége előtt akar űrszondákat küldeni az égitest mindkét holdjára, hogy azokról mintákat hozzon el. A vörös bolygó holdjai, a Phobosz és a Deimosz is kisebbek a mi Holdunknál, és jóval közelebb fekszenek a Marshoz, mint a Hold a Földhöz.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A japán kutatók szerint a Mars felszínének megfigyelésére küldött űrszondák csupán kis területet tudnak vizsgálni. Mint írják, olyan ez, mintha egy űreszköz a Szahara közepében landolna: találhatna ugyan életre utaló nyomokat, de csak nagyon keveset.

Egy, a Mars holdjait tanulmányozó szonda ugyanakkor nagyobb szerencsével járhatna.

Korábbi vizsgálatok azt sugallták, hogy a Mars egykor nedves bolygó volt, az évmilliók során pedig rengeteg aszteroida találta el az égitestet. Néhány nagyobb ütközés hatására a felszín darabjai kilökődtek az űrbe, ilyen anyagokat már a Földön is azonosítottak.

A japán szakemberek szerint a marsi felszín lemorzsolódott darabjainak egy része a bolygó egyik vagy akár mindkét holdjának felszínén landolhatott. Mivel a holdak csaknem teljesen steril környezettel rendelkeznek, megőrizhették az ősi élet nyomait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik