Tech

Megint ömlik a politikai propaganda a TikTokon

Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

Ismét csak dezinformáció terjesztésével vádolják a TikTokot, amely a hírek szerint jelentősen befolyásolhatja egy ország parlamenti választásának kimenetelét – írja a TechCrunch a Mozilla Foundation új kutatására hivatkozva. A fiatalok körében rendkívül népszerű videómegosztó a kutatás eredménye szerint negatívan befolyásolhatja a Kenyában augusztusban tartandó választásokat, miután számos gyűlöletbeszéddel teli, politikai dezinformációt tartalmazó videó jelent meg az oldalon.

A Mozilla 130 nagy nézettségű videó áttekintése után jutott erre a következtetésre. Elmondásuk szerint a videók tartalma ellentmond a TikTok gyűlöletbeszéd elleni politikájának, valamint a diszkriminatív, uszító tartalmak megosztásával kapcsolatos irányelveknek. Ugyan a 33 fiók által megosztott rövid videók megsértették a TikTok irányelveit, Odanga Madung, a Mozilla Tech and Society munkatársa szerint a videókat nem törölték a platformról, amely a kelet-afrikai ország legnépszerűbb közösségi oldalai közé tartozik.

Madung ezt követően több tartalommoderátort is meginterjúvolt, a beszélgetésekből pedig kiderült, a tartalmak felett döntő személyek nem rendelkeznek kellő ismerettel az ország belpolitikai viszonyairól. A megkérdezettek között volt Gadear Ayed, a TikToktól szivárogtató dolgozó is aki elmondta, az is gyakori, hogy

a platformon moderáló embereket olyan tartalmak felülvizsgálatával bízzák meg, amelyek olyan kontextusban és olyan nyelveken készültek, amelyeket nem értenek.

A videók sok esetben kódolt nyelvezetet és becsmérlő kifejezéseket tartalmaztak, amelyeket az országban gyűlöletbeszédnek minősítenek. Madung szerint Kenyában eddig sem volt példanélküli a választások utáni erőszak, a TikTok tétlensége pedig még inkább felkorbácsolhatja az indulatokat. A tanulmány emellett azt is megállapította, hogy egyes videók több megtekintést gyűjtöttek, mint a vizsgált fiókok követői, ami algoritmikus erősítésre utal.

A Facebook, a WhatsApp és a Twitter után tehát újabb közösségi médiumot értek dezinformáció, és politikai propaganda terjesztésével kapcsolatos vádak. A kínai közösségi platform neve ráadásul nem most először merült fel a témában, az orosz-ukrán háború kitörése után is nagy számban jelentek meg háborúpárti tartalmak a közösségi oldal felületén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik