Tech

A vártnál kevesebb Samsung mobil készülhet idén

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Samsung tájékoztatta befektetőit, hogy az eredetileg tervezett 310 millió helyett 280 millióra vágja vissza az idén legyártani tervezett telefonok számát – írja a HWSW a dél-koreai Maeil Business News-ra hivatkozva. A termelés visszafogása a gyártó kínálatának minden szegmensét érintheti, a belépőkategóriás modellektől a csúcskategóriás készülékekig.

A döntés a kedvezőtlen gazdasági környezetre vezethető vissza: az infláció miatti keresletcsökkenés, a félvezetőhiány és az orosz–ukrán háború mobilpiacot is érintő negatív hatásai. Mindez persze nemcsak a dél-korei céget érinti: az Apple szintén stagnáló eladásokra számít, a frissen forgalomba került iPhone SE, illetve az AirPods fülhallgatók esetében a cég a második negyedévben 20 százalékkal vágta vissza az eredetileg tervezett gyártási volument.

A két cég döntéseit a Trendforce legfrissebb elemzése is alátámasztja: a piackutató cég szerint 2022-ben nem várható fellendülés a mobilpiacon. Ennek fő oka, hogy a kínai lezárások világszerte olyan gazdasági hatásokat eredményeznek, amik miatt kevesebb felhasználó vásárol új okostelefont, a termelés akadozik. A vásárlási kedvet illetően az év második felében sem várható erősödés, hiszen amennyiben Kína vissza is tér a régi kerékvágásba, az inflációs válság továbbra is éreztetni fogja hatását a többi piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik