Tech

Már annak is van hatása, ha csak egy hétig hanyagoljuk a közösségi médiát

d3sign / Getty Images
d3sign / Getty Images

Már egy hétnyi közösségimédia-detox is segíthet a mentális egészségen, és csökkentheti a depresszió tüneteit – írja a Study Finds. A Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a közösségi médiát egy hétig hanyagoló csoportnál drámai változásokat lehetett észrevenni a közérzet és a szorongásos, illetve depressziós tünetek javulásában.

A Bath-i Egyetem kutatói a vizsgált 154 alanyt két csoportra osztották: az egyik átlagosan 7 órát töltött egy héten online, a másik viszont csak 21 percet, azaz átlagosan napi 3 percet. A tanulmány elején összegyűjtött mentális egészségi pontszámokhoz képest az eredmények arról árulkodtak, hogy

azok, akik a közösségi médiát egy teljes hétig elkerülték, drámai javulást mutattak a jóléti pontszámokban, életkortól függetlenül.

A kísérleti csoportban a szorongás és a depresszió is észrevehetően csökkent. A kutatócsapat most azt reméli, hogy kibővítik ezt a projektet, hogy lássák: a hosszabb ideig tartó méregtelenítés hogyan befolyásolja a hosszú távú mentális egészségi pontszámokat.

„Tudjuk, hogy a közösségi média használata egyre nagyobb aggodalomra ad okot a mentális egészségre gyakorolt hatásai miatt, a tanulmányunkkal azt szerettük volna megvizsgálni, hogy ha pusztán egy hét szünetet kérünk az emberektől, az járhat-e mentális egészségügyi előnyökkel” – folytatja Dr. Jeff Lambert, a kutatás vezetője. „Sok résztvevőnk pozitív hatásairól számolt be a detoxnak, jobb hangulattal és összességében kevesebb szorongással hagyta el a kísérletet. Ez azt sugallja, hogy még egy kisebb szünet is hatással lehet a mentális egészségre.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik