Tech

Ukrán katonák Facebook-profiljait célozzák hackerek

Adrien Fillon / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Adrien Fillon / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A Meta figyelmeztetett: hackerek ukrán katonák személyes Facebook-profiljait próbálják feltörni, írja a CNN. A beszámoló szerint a kibertámadások sorozatát orosz és fehérorosz csoportokhoz lehet kötni, akik a katonák Facebookján kívül civilek profiljait is megpróbálták feltörni.

A Meta szerint a csoportok által alkalmazott taktikák közé tartozik, hogy újságíróknak és független hírügynökségeknek adják ki magukat az interneten, hogy orosz propagandát terjesszenek, több tucat ukrán katona Facebook-fiókját próbálják feltörni, és összehangolt kampányokat folytatnak, hogy megpróbálják megszerezni és eltávolítani a közösségi médiából az Oroszországot bírálók bejegyzéseit.

A Meta szerint a „Ghostwriter” néven ismert hackercsoport, amely a kiberszakértők szerint Fehéroroszországhoz köthető, több tucat ukrán katona Facebook-fiókjába próbált betörni. A hackerek néhány esetben sikeresek is voltak, és olyan videókat tettek közzé, amelyekben felszólították a hadsereget, hogy adja meg magát, méghozzá úgy, mintha ezek a bejegyzések az eredeti fióktulajdonosoktól származnának. Letiltottuk ezeknek a videóknak a megosztását – jelentette be a Meta.

A Meta azt is megjegyezte, hogy az orosz és a fehérorosz kormánnyal kapcsolatban álló csoportok aktivitása nem sokkal az invázió előtt felerősödni látszott.

Megfigyelték, hogy a fehérorosz, KGB-hez köthető fiókok „hirtelen lengyel és angol nyelven posztolni kezdtek arról, hogy az ukrán csapatok harc nélkül megadták magukat, és az ország vezetői elmenekültek az országból február 24-én, amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát”.

A Meta azt is közölte, hogy eltávolított egy körülbelül 200 fiókból álló, Oroszországból üzemeltetett hálózatot, amelyek feljelentgették az Ukrajnában és Oroszországban élő embereket a közösségi oldalnak abból a célból, hogy az eltávolítsa őket és bejegyzéseiket a platformról. Ezt a „tömeges jelentésnek” nevezett taktikát általában olyan emberek alkalmazzák, akik megpróbálják leállítani az ellenfél közösségimédia-fiókját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik