Tech

Felhagy a hagyományos lámpagyártással a Tungsram, 1600 ember veszíti el a munkáját

Getty Images
Getty Images

A Tungsram átalakításának jelentős lépéseként a hagyományos világítástechnikai termékek gyártásának megszüntetését tervezi, hogy a cég nagyobb erővel fordulhasson az új, innovatív és ígéretesebb üzletágai felé – olvasható a cég közleményében. A magyar exportvállalat csak így tudja megőrizni versenyképességét a világpiacon, a tervezett lépések 1500 ember munkájának megmentését jelentik, de körülbelül 1600 fős tervezett létszámleépítéssel járnak az év végéig.

Kapcsolódó

A Tungsram menedzsmentje 2018 óta tisztában volt azzal, hogy a hagyományos világítástechnikai termékek iránti kereslet csökken, és változásra van szükség: ezért a cég tudatosan kezdett új üzletágak építésébe, felhasználva évszázados ipari tapasztalatát és képességeit, mondta Jörg Bauer elnök-vezérigazgató a bejelentés kapcsán. „Ennek új fejezete kezdődött, amikor az Egyesült Államokban – a halogénlámpák megmaradt utolsó piacán – is elkezdték kivezetni ezt a termékcsoportot, aminek következtében a fennmaradó hagyományos világítótest-gyártásunkat is leállítani kényszerülünk 2022-ben. Ez egy elkerülhetetlen technológiai váltás”.

A COVID világjárvány hatásai, az ukrajnai háború, az emelkedő energiaárak, továbbá a nyersanyaghiány mind jelentős nehézséget okozott a Tungsramnak. A céget olyan érzékeny pillanatban érték ezek a külső csapások, amikor a vállalat a GE-től való 2018-as kivásárlás után, önálló életében még fiatal cégnek számított, és éppen belekezdett az átalakulásba, a régi üzletágakat felváltó, új, innovatív tevékenységét felépítésébe.

A cég menedzsmentje a közlemény szerint a kivezető utat a vállalati struktúra újragondolásában, egy kisebb, okosabb, rugalmasabb, fenntarthatóbb Tungsram felépítésében látja.

A továbblépés érdekében tömeges létszámleépítést tervezünk végrehajtani, amely legnagyobbrészt gyári dolgozóinkat érinti. A folyamat keretében, amelyben az 5 gyárunk mindegyike részt vesz, több ütemben, körülbelül 1600 ember elbocsátását tervezzük 2022 novemberéig

– jelentette be Jörg Bauer.

Az elbocsátások természetesen a Munka Törvénykönyve szerint, az előírások szigorú betartásával zajlanak majd. Elsőként 2 gyár, a kisvárdai és hajdúböszörményi telephelyhez tartozó kormányhivatalnál jelentette be a cég leépítési szándékát, majd az üzemi tanáccsal és a szakszervezetekkel valókonzultációt követően születik meg a végleges döntés a leépítésről. Ezt követően az érintett dolgozóknak történő tájékoztatás átadása után, mostantól számított 2 hónap múlva kerül sor az első elbocsátásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik