Tech

Kiberháborús játékot játszik a NATO, hogy felkészüljön egy valódi támadásra

EvgeniyShkolenko / Getty Images
EvgeniyShkolenko / Getty Images

30 NATO tagállam szakértői vesznek részt egy szimulációban, ami leginkább egy kiberháborús játékra hasonlít: a szakembereknek együtt kell működniük, hogy visszaverjenek egy kibertámadást a kitalált Berylia nevű ország ellen – írja a Gizmodo.

A kiberbiztonsági szakértők fiktív digitális háborút vívnak a Berylia nevű szigetország védelme érdekében. Az érintett NATO-tagországok szakemberei abban reménykednek, hogy a játék felkészítheti őket egy esetleges kibertámadás visszaverésére, ami egyre fenyegetőbbé válik az orosz-ukrán háború és az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók miatt.

A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ (NATO CCDCOE) „Locked Shields” névre keresztelte a játékot, és a világ legnagyobb, élő kibergyakorlataként hirdeti. A kibervédelmi szakemberek Észtországban ülnek majd a számítógépjeik előtt, de virtuálisan a fiktív Berylia elleni támadást verik majd vissza. A CCDCOE minden évben megrendezi a programot, de 2022-ben kétségkívül nagyobb a tétje a sikeres teljesítésnek. A kiberbiztonsági szakértők a játékkal keresik meg a saját kibervédelmük védelmi réseit, és befoltozzák azokat, mielőtt még külső támadók is felfedeznék a gyengeségeket.

Kapcsolódó
Mindenki arra vár, mikor jön a kiber 9/11
A kibertámadások komoly katasztrófákat okozhatnak, ha olyan szereplők követik el őket, akik nem foglalkoznak a civilekre gyakorolt hatásokkal.

A háborús játékokban a NATO nemzeteket képviselő résztvevőknek több „ellenséges eseménnyel” kell szembenézniük, amelyek katonai és polgári informatikai rendszereket is céloznak. A szervezők azt tervezik, hogy kilépnek a „jelenlegi geopolitikai helyzetből”, és olyan reális forgatókönyveket dolgoznak ki, amelyekre a kibervédelmi hatóságoknak gyorsan reagálniuk kell.

Bár a kibervédelmi szituációs játékok nem számítanak újdonságnak, a magáncégek körében is nőtt az ilyen tevékenységek népszerűsége az elmúlt években. Ez a teszt több szektorból – katonai, polgári és kereskedelmi – vonja össze a résztvevőket, hogy együtt dolgozzanak a fenyegetések leküzdésében.

A tavalyi Locked Shields gyakorlatok győztese Svédország lett,

Finnország és Csehország ezüst-, illetve bronzérmet szerzett. Az esemény szervezői szerint az esemény résztvevőinek feladata volt több mint 4000 támadás elleni védekezés és csapatonként 150 összetett informatikai rendszer karbantartása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik