Tech

Nincs megállás: az orosz McDonald’s után jön az orosz Play Store

NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
A nyugati szankciók részeként korlátozták az orosz felhasználók hozzáférését a Play Store-hoz, de Vlagyimir Putyin stábja már dolgozik a megoldáson.

Már több mint egy hónapja tart Oroszország ukrajnai inváziója, melynek hatására rengeteg nyugati nagyvállalat döntött a kivonulás, vagy szolgáltatásai leállítása mellett. Így tett többek között az Alphabet is, amely a YouTube-ot letiltotta, a Google Play elérését pedig korlátozta az orosz felhasználók számára. Fizetős alkalmazásokat emiatt egyáltalán nem tudnak letölteni, de az ingyenes programok továbbra is futnak, illetve elérhetők.

Az orosz vezetés azonban látszólag nem enged a nyugati országok és vállalatok szankcióinak, és több, nyugati mintájú cég létrehozásán dolgozik. Ennek volt az egyik sajátos példája az orosz McDonald’s létrehozása, most pedig az orosz Google Play került napirendre – írja a Reuters.

Sajnos az oroszok már nem tudják normálisan használni a Google Play-t az alkalmazások megvásárlására, a fejlesztők pedig elvesztették bevételi forrásukat

– jelentette ki az oroszországi digitális fejlesztéssel foglalkozó Digital Platforms szervezet projektigazgatója. Vlagyimir Zykov elmondta, ezért úgy határoztak, saját alkalmazásboltot hoznak létre, NashStore néven, amely magyarra fordítva annyit tesz: a “Mi boltunk”.

A NashStore alkalmazásait androidos eszközökre készítik, és a közlemény szerint az is fontos szempont, hogy az áruház rendszere kompatibilis legyen az orosz Mir bankkártyákkal. Az alkalmazásboltot a tervek szerint május 9-én, az oroszok második világháborús győzelmének emléknapján teszik majd elérhetővé a nagyközönség számára.

Kapcsolódó
Nem kizárt, hogy Ványa Bácsi lehet az oroszok gazdasági csodafegyvere
Az orosz kormány felfüggesztette a nyugati szellemi tulajdonjogok védelmét.

Az Android Police ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a NashStore célja nem csupán az oroszok teljes felhasználói élményének visszaadása, de az is, hogy még több információt gyűjtön az online tevékenységükről, és korlátozzák az internet szabadságát. Azáltal, hogy egyes cégek korlátozták az oroszok hozzáférését az országon kívülről ellenőrzött alkalmazásokhoz, tökéletes alkalmat teremtettek Putyinnak, hogy egy kémprogramokkal teli alkalmazásboltot hozzon létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik