Tech

Atomcsapásra képes végítélet-vonatot tervez Kína

Kína állítólag olyan nagy sebességű „végítélet-vonatok” megvalósítási lehetőségeit vizsgálja, amelyek nagy teljesítményű fegyverekkel a fedélzetükön utazhatnak az országban – írja az IFLScience. A járműveken interkontinentális ballisztikus rakétákat szállítanának. A vonatok folyamatosan mozognának, hogy az ellenség ne tudja követni őket. Amennyiben a vasúti pályákat megerősítik, a vonatok akár indítóállomásként is működhetnének.

A rakétákra elméletileg nukleáris robbanófejeket is helyezhetnek.

A terv egyelőre nagyon kezdeti szakaszban jár. A koncepció egy olyan kutatási projekt része, amelyet a kínai kormány támogat. A csapatot Jin Zihong, a csengtui Délnyugati Csiaotong Egyetem mérnöke vezeti. A South China Morning Post szerint a szakértők már közzé is tettek egy tanulmányt a terv előnyeivel és hátrányaival kapcsolatban.

lupengyu / Getty Images

A hidegháború alatt az Egyesült Államok és a Szovjetunió is előállt hasonló tervvel, az elmúlt években pedig az ötlet ismét felmerült. Kína 2015-ben kísérelte meg egy vasúti interkontinentális ballisztikus rakéta felbocsátást, 2021-ben pedig Észak-Korea indított el egy ilyen fegyvert egy vonatról.

Kína egyike azon kilenc államnak, amelyeknek van nukleáris fegyvere. Az ázsiai ország arzenálja a becslések alapján 350 fegyverből áll, ez a mennyiség eltörpül az amerika (5500) és az orosz (6300) készlet mellett. Kína elsőként tett ígéretet arra, hogy nukleáris arzenálját csak nukleáris válaszcsapásra használná, a robbanófejek nagy részét pedig békeidőben leszereli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik