Tech

Hamis tényellenőrzéseket gyártanak az oroszok

Boris Zhitkov / Getty Images
Boris Zhitkov / Getty Images

Az orosz propaganda egészen új szintre lépett: ukránok nevében gyártanak álhíreket, majd tényellenőrzést színlelve megcáfolják azokat, írja a Lakmusz tényellenőrző portál. A weboldal a ProPublicát idézi, amely szerint az egész hamis tényellenőrzésnek az a célja, hogy lejárassák az ukrán ellenállást és jobb színben tüntessék fel az orosz inváziót.

A portál példákat is hoz erre az újfajta dezinformációs módszerre. A donyecki szeparatista köztársaság egyik tisztviselője, Daniil Bezsonov például megosztott egy videót a Twitteren, amelyen egy hatalmas robbanás látható- a felvételen oroszul olvasható, hogy az ukránok állítása szerint a robbanást orosz rakétatámadás okozta Harkivban. A hamis tényellenőrzők azt írják, hogy a robbanás valójában egy fegyverraktárban történt még jóval a háború előtt, 2017-ben – ez valószínűleg így is van, csakhogy nincs bizonyíték, hog yaz ukránok mást állítottak.

A Clemson Egyetem kutatói több tucat olyan felvételt azonosítottak, amelyek nem létező ukrán álhíreket próbálnak megcáfolni. Ezek nemcsak a közösségi médiában, de az orosz állami médiumokban is megjelennek. A Lakmusz cikkében több példa is látható a fals tényellenőrzésre.

A cél egyébként nem az, hogy az oroszok bárkit meggyőzzenek az igazukról, hanem az, hogy összezavarják az embereket, akik így már mindenhez bizalmatlanul közelednek, amit az interneten látnak, vagy teljesen felhagynak azzal, hogy kiderítsék, mi az igazság. Ez egy újfajta hadviselési technika, amelyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Ha nem érdekli, ki a felelős a háborúért, már győzött is az orosz propaganda
Hagyományos cenzúra helyett túl sok információval próbálnak győzni az emberek fejében az oroszok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik