Tech

Feltörtek 300 orosz nyomtatót, és háborúellenes üzeneteket nyomtattak velük

Andrew Brookes / Getty Images
Andrew Brookes / Getty Images

A GhostSec hacktivista csoport azt állítja, hogy több mint 300 orosz nyomtatót hackelt meg, és arra kényszerítette őket, hogy háborúellenes üzeneteket nyomtassanak egészen addig, amíg a tinta el nem fogy – írja a Cyber News.

„Kedves testvérem!” – szól az üzenet. „Ez nem a te háborúd, ez a kormányod háborúja. Az orosz testvéreidnek hazudnak, egyes katonai egységek azt hiszik, hogy katonai gyakorlatokat folytatnak. Amikor azonban megérkeznek […] vérszomjas ukránok fogadják őket, akik bosszút akarnak állni Putyin bábjai által a földön okozott károk miatt.”

Az Anonymous alcsoport által a Twitteren is közzétett állítást állítólag olyan újságírók ellenőrizték, akik felvették a kapcsolatot a fióktulajdonosokkal, és megerősítették, hogy az akció megtörtént. Nem világos, hogy ezek a tulajdonosok orosz szolgáltatók voltak-e, vagy csupán szolgáltatók képviselői. Más források szerint már több mint 10 000 háborúellenes üzenetet nyomtattak szerte az országban, bár nem világos, hogy pontosan hol találhatók a feltört nyomtatógépek. A GhostSec arra utalt Telegramon, hogy célpontjai elsősorban katonai és egyéb kormányzati létesítmények voltak, amelyeket elpazarolt tintának tituláltak később.

Az elsőszámú cél egyértelműen az, hogy a közösségimédia-korlátozások és független sajtó miatt sötétben hagyott orosz embereket tájékoztatni tudják, illetve, hogy felhívják a figyelmüket arra, mi történik éppen. A GhostSec arra figyelmeztetett, hogy a meghackelt nyomtatók serege növekedni fog a jövőben, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

nem terveznek támadásokat orosz civilek ellen.

„Támadásaink Oroszország kormánya és hadserege ellen irányulnak” – áll a Telegramban. „Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy elkerüljük az ártatlanok támadását, azt javasoljuk, hogy bárki, aki ezen a műveleten dolgozik, tegyen ugyanígy.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik