Tech

Kiberháború hozhatja el a terroristák elleni győzelmet

Az Iszlám Állam elleni hadviselés nemcsak fizikai valójában, terepen zajlik, hanem teljesen 21. századi eszközökkel is – legalább is ez derült ki az ausztrál nemzetbiztonságiak (ASD) vezetőjének, Mike Burgessnek a beszédéből, aki bejelentette, hogy az ausztrál erők az országból folyamatosan kibertámadásokkal zavarták az ISIS kommunikációját. A beszédben elhangzott, hogy a támadások sikeresek voltak, és a helyszíni harcokat

11 ezer kilométerrel arrébb is képesek voltak befolyásolni az ausztrál kiberkatonák.

Burgess szerint a támadások megakadályozták, hogy az ISIS parancsnokai csatlakozzanak az internethez, ezzel pedig teljesen elveszítették a kommunikációs lehetőségeket a csapatuk tagjaival és a felsőbb vezetőkkel is. “A terroristák összezavarodtak, méghozzá azért, mert bátor fiatal férfiak és nők a harcoktól 11 ezer kilométerrel arrébb a billentyűzetük előtt dolgoztak” – mondta.

Fotó: Thinkstock

Ez volt az első olyan kibertámadás, ami a helyszíni katonai erők mozgásával szinkronban, egyszerre zajlott, ezért is lehetett ilyen sikeres. Burgess elmondta, hogy hetekig tervezték az akciót, és végül minden úgy zajlott, ahogy azt remélték. Azt is megjegyezte, hogy az emberek a kibertámadások esetén általában nagyszabású, egész rendszereket leromboló tevékenységre gondolnak, holott egy ilyen egyszerű, jól megszervezett akcióval is sikereket lehet elérni.

A nemzetbiztonsági szakemberek más, online elhárító módszereket is használtak: Burgess egy olyan esetről is mesélt, ahol egy fiatal canberrai ausztrál nő sikeresen kiadta magát egy távoli vidéken harcoló ISIS vezérnek, és meggyőzte a csatlakozásra készülő célpontot, hogy egy olyan országban próbálja meg szolgálni az Iszlám Államot, ahol a helyi hatóságok minden probléma nélkül el tudták fogni.

Egyetlen rossz szó, és az egész füstbe ment volna, potenciálisan nagyon komoly következményekkel

– mondta Burgess, a szakértő munkáját méltatva.

Ausztrália jelenleg szeretne még több hozzá hasonló kiberszakértőt foglalkoztatni, ezért is hozakodott elő most Burgess ezekkel a történetekkel. Azz igazgató szeretné, ha minél többen jelentkeznének ilyen munkára, mert nem kell hozzá technológiai háttértudás, de rengeteget segíthet az ausztrál katonáknak egy-egy ilyen akció, ha éppen bevetésen vannak a terepen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik