Tech

Az oroszok tényleg betiltották az Instagramot

AFP
AFP

Oroszország betartotta azon március 11-én hozott ígéretét, hogy betiltják az Instagramot az országban. A GlobalCheck internetmonitorozó szolgáltás szerint március 14-én az ország szinte teljes területén elérhetetlenné vált a szolgáltatás, ami mintegy 80 millió felhasználót érint.

Az oroszok azután döntöttek az Instagram blokkolása mellett (miután a Twitter és a Facebook elérését már megakadályozták), hogy a Meta lehetővé tette, hogy (egyes országokban) a Facebook és az Instagram közösségi oldalakon olyan posztok jelenhessenek meg, amik erőszakra buzdítanak az orosz katonákkal szemben (sőt egyes helyeken még a Putyin halálát kívánó bejegyzéseket sem moderálták). Az amerikai vállalat azóta már visszakozik, újabb szabálymódosításokat emlegetve, de ez már nem volt hatással az Instagram elérhetetlenné tételére.

Múlt pénteken az Instagram vezetője, Adam Mosseri egy Twitter posztban írt arról, hogy a döntés mintegy 80 millió felhasználót szakít el egymástól és a világ többi részéről. Mosseri állítása szerint az orosz felhasználók 80 százaléka követ olyan profilt, ami Oroszországon kívül található.

A The Verge cikke szerint a hétvége során számos orosz influenszer köszönt el a követőivel, illetve jócskán akadtak olyan bejegyzések is, amik arra buzdították a követőket, hogy keressék a kedvenceiket más platformokon, esetleg valamilyen VPN szolgáltatás igénybevételével igyekezzenek kikerülni a pénteken bejelentett, és hétfőn életbe lépő tiltást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik