Tech

Ellopták a Samsung Galaxy készülékek forráskódját

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Samsung elismerte, amit az elmúlt napokban még csak pletyka szinten lehetett olvasni az interneten: hackerek sikeresek betörtek a dél-koreai vállalathoz, és nemcsak belsős dokumentumokat loptak el, de megszerezték a gyártó Galaxy készülékeinek forráskódját is. A támadásért a Lapsus$ nevű csoport vállalt felelősséget, akik nemrégiben sikeresen meghackelték az Nvidia nevű tech vállalatot is. A hackerek 200 gigabájtnyi adatot tulajdonítottak el, többek között az említett forráskódot is, amit – többek között – a különböző Galaxy készülékek (okostelefonok és táblagépek) titkosításához és biometrikus feloldásához is használ a gyártó.

A vállalat a közleményében nem tagadja és nem is erősíti meg, hogy a Lapsus$ felelős a támadásért, ahogy azt sem, hogy az ellopott adatoknak köze van-e az eszközeik titkosításához és a biometrikus azonosításhoz. Kiemelik viszont, hogy a dolgozók és a felhasználók személyes adataihoz nem fértek hozzá a támadók, és nem számítanak arra, hogy a lopás hatással lenne a vállalat üzleti ügyeire vagy akár az említett készülékek felhasználóira. A cég emellett megerősítette a kibervédelmét a további támadások kivédéséhez.

Az Nvidia megtámadása után a Lapsus$ megpróbálta megzsarolni a céget, hogy közzéteszik az ellopott adatokat, amennyiben a vállalat nem távolítja el a kriptobányászatot limitáló megoldásait néhány videókártyájuk meghajtóprogramjából. Az egyelőre nem világos, hogy a hackerek tettek-e hasonló fenyegetést a Samsung felé, ugyanakkor a jelek szerint az ellopott 200 gigabájtnyi adat már letölthető különböző torrent oldalakról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik