Tech

Szorosabban fogja Pakisztán a közösségi médiát

Getty Images
Getty Images

Pakisztánban törvénymódosítást fogadtak el vasárnap a közösségi média szorosabb állami ellenőrzéséről – írja az MTI. A jogvédők és ellenzéki vezetők szerint drákói szigorú új jogszabály keretében egyebek között büntethetővé teszik a rágalmazást a közösségi médiában.

Farúk Naszím igazságügyi miniszter újságíróknak nyilatkozva védelmébe vette az ország kibervédelmi törvényeinek módosítását. „A sajtó szabadon bírálhat, de nem terjeszthet hamis híreket” – hangsúlyozta. A törvénymódosítás egyebek között arról rendelkezik, hogy a személyek és intézmények, különös tekintettel a nagy befolyással rendelkező pakisztáni hadsereg rágalmazása bűncselekményének büntetési tételét megemelik, ez a jövőben öt évig terjedő – letöltendő – börtönnel sújtható tényállás.

Naszím kiemelte, hogy az intézkedés célja a hamis hírek megfékezése, és ezzel összefüggésben felidézte az Imran Hán miniszterelnök válásával kapcsolatos, félrevezető értesüléseket a közösségi médiában.

A Pakisztán Emberi Jogi Bizottsága (HRCP) nevű jogvédő csoport élesen bírálta a törvénymódosítást, amely a szervezet szerint antidemokratikus.

Elkerülhetetlenül a másként gondolkodók, valamint a kormány és az állami intézmények bírálóinak elhallgattatására fogják használni

– írta a HRCP közleményében.

A pakisztáni ellenzék szerint az elnöki rendelettel végrehajtott törvénymódosítás „túl átfogó és drákói”. „Ne legyenek kétségeink, ezzel nem a kiberragadozóktól akarják megvédeni a kiszolgáltatottakat, pontosan az ellenkezője igaz ennek” – jelentette ki Sherry Rehman, az ellenzéki Pakisztáni Néppárt szenátora.

Az ország 2016-ban elfogadott kibervédelmi törvényét már több ízben módosították. Tavaly a kormány például engedélyeztette a hatóságoknak a hozzáférést a felhasználók adataihoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik