Nagyvilág

Pakisztánból elkezdték visszatoloncolni az afgán menekülteket

Pakisztán afgán menekültek százait toloncolta vissza hazájukba – közölték szerdán az iszlámábádi hatóságok.

A tájékoztatás szerint olyan emberekről van szó, akik érvényes iratok nélkül szöktek át a határon Pakisztánba a radikális iszlamista tálibok afganisztáni hatalomátvételét követően.

A dpa német hírügynökség úgy tudja, több mint hétszáz afgánról van szó, bár ezt a számot sem a pakisztáni határőrség, sem a beludzsisztáni tartományi vezetés nem erősítette meg. Beludzsisztánban üzemel ugyanis egy olyan határátkelő, amelyet gyakran használnak kitoloncolásokhoz.

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter már korábban felhívta a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy országa nem képes további menekülteket befogadni. A térségbéli országok külügyminisztereivel szerdán tartott közös videókonferenciáján felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne hagyja sorsára Afganisztánt. Hangsúlyozta, hogy a dél-ázsiai országban olyan keretfeltételeket kell teremteni, amelyek meggátolnak egy újabb tömeges kivándorlást. Az iszlámábádi kormány szervezésében tartott tanácskozáson Kína, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Irán és Üzbegisztán külügyminiszterei vettek részt.

Pakisztánban él az afgán menekültek legnagyobb közössége, becslések szerint számuk eléri a 2,7 milliót. Sokan közülük Afganisztán 1979-es szovjet inváziója, illetve későbbi konfliktusok nyomán menekültek a szomszédos államba.

Az iszlámábádi vezetés ismételten azzal fenyegetett, hogy kitoloncolja az afgán menekülteket, de sosem váltotta valóra e szándékát.

(MTI)

Ajánlott videó