Tech

Nagy változás jön a böngészőknél, elérhetetlenek lehetnek egyes oldalak

Getty Images
Getty Images

A Chrome, Firefox és Edge böngészők heteken belül elérik a 100-as verziószámokat, ami problémákat idézhet elő, amikor frissítenek rájuk a felhasználók – írja a The Verge. Egészen pontosan azokkal a weboldalakkal léphetnek fel betöltési és kompatibilitási hibák, amelyek nem tudják olvasni a háromszámjegyes user agent stringeket (UA). Ezek segítenek azonosítani többek közt, hogy melyik böngészőt, annak hányadik verzióját, és milyen operációs rendszert használ a netező.

A Google, a Mozilla és a Microsoft is már hónapokkal ezelőtt felhívta rá a figyelmet, hogy érkeznek a 100-as böngészőverziók, a Chrome és az Edge esetében márciusra várható a kiadás, míg a Firefox soron következő buildje májusban landol. A Mozilla és a Google jelenleg aktívan tesztel weboldalakon és gyűjti a tipikus hibákat a böngészőik kísérleti projektjein belül, az Engadget szerint kimondottan nagy látogatottságú oldalakon is felmerültek problémák, például az HBO Go, a Bethesda és a Yahoo esetében, de mire élesednek az új böngészők, addigra valószínűleg nem fognak széles kört érinteni a kompatibilitási nehézségek. A hibák közt eddig feljegyezték, hogy az oldalak nem támogatottnak érzékelték adott böngésző verziót, 403-as hibaüzenettel tértek vissza, vagy rendelési problémák merültek fel.

A figyelmeztetés egészen pontosan a fejlesztők és a weboldalak üzemeltetőinek szól, mivel minden weboldal esetében külön-külön kell elvégezni a további zavartalan működéshez szükséges módosításokat, a felhasználók nem tudnak mit tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik