Tech

Idén már 42 hüvelykes OLED tévéje is lesz a Sonynak

Az organikus diódákkal működő OLED paneles televíziók már jó ideje nem számítanak újdonságnak a piacon, de az ilyen típusú készülékekből sokáig csak 55 hüvelykes, vagy annál nagyobb képátlóval rendelkező modelleket lehet beszerezni. Ez változott meg 2020-ban, mikor az LG kiadta az első 48 hüvelykes OLED modelljét, amit aztán több gyártó is követett.

A méretcsökkenés ugyanakkor ezzel még koránt sem állt meg, ugyanis idén már piacra kerülnek az első 42 hüvelykes (107 cm) modellek: kezdésnek a Sony dob piacra ilyen okostévét, konkrétan az A90K nevű modell lesz elérhető ilyen méretben – természetesen LG Display gyártotta panellel.

Sony

Az A90K panelje tudja a 4K felbontást, a 120 Hz-es képfrissítést és a HDR-t, a képmegjelenítésért pedig a Sony saját fejlesztésű Cognitive Processor XR nevű chipje felel, ami a pontos színmegjelenítés, a mozgásvezérlés, és a különböző képjavító eljárások futtatása mellett képes a felbontás felskálázására is. Operációs rendszerből az alkalmazásokkal bőven ellátott Google TV várja a felhazsnálókat, és a keresőóriás megoldásának hála adott a hangalapú vezérlés is. Ha pedig már hang, a megfelelő élményt az Acoustic Surface Audio+ integrált hangrendszer biztosítja, ami aktivátorok segítségével rezegteti a panelt, tehát itt nincsnenek hagyományos beépített hangszórók, a hangokat lényegében a képernyő bocsátja ki magából.

Hogy az A90K (a Sony többi újdonságával együtt) mikor lesz elérhető Európában, és mennyiért, arról nincs hivatalos információ, ugyanakkor az előző évek, és a 48 hüvelykes modellek korábbi árait figyelembe véve jó eséllyel nincs értelme arra számítani, hogy ezek a kisebb méretű modellek jóval olcsóbbak lesznek, mint a hagyományos 55 hüvelykes variánsok.

Kapcsolódó
Egyelőre páratlan tévét villantott a Sony
A Sony új csúcstévéje egészen új paneltechnológiát használ, továbbá kamera és trükkös távirányító is jár hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik