Tech

A Telenorhoz is megérkezett az eSIM szolgáltatás

A Telekom és a Vodafone után már a Telenornál is megjelent az eSIM: a szolgáltatás december 8-tól elérhető a Telenor új és meglévő közép- és nagyvállalati ügyfelei számára, míg

a lakossági és kisvállalati ügyfelek számára a jövő év első felében válik elérhetővé ez a lehetőség.

A mobiltelefonok a kezdetek óta jelentős méretbeli és funkcionális változásokon mentek keresztül. A kezdeti miniatürizálás után az internet megjelenésével a nagyobb kijelző és akkumulátor-kapacitás, valamint az egyre nagyobb teljesítmény vált a fejlesztések céljává. A mobilhálózat eléréséért felelős SIM kártya funkciója és mérete mindeközben alig változott. A SIM kártya fizikai méretével mára – funkcióit tekintve – aránytalanul nagy helyet foglal el a készülékházakban, miközben a gyártók a maximális teljesítmény elérése érdekében igyekeznek minden területet hasznosabb alkatrészekkel kitölteni. Előnyös tehát, ha a fizikai SIM kártya funkcióit egy, a készülékbe integrált chip látja el, amelynek funkciói még túl is mutatnak a klasszikus SIM kártya lehetőségein. Ez az eSIM (embedded, azaz beágyazott SIM).

Getty Images man hands on street holds phone with Sim card replacement on eSim

Az eSIM lényegében egy szoftveres megoldással teszi lehetővé, hogy mobilhálózathoz kapcsolódjanak az okoseszközök, és funkcióiban meg is haladják a klasszikus SIM kártyákat: az eSIM funkciói távolról is aktiválhatóak és egyszerre akár 10 előfizetést is képesek kezelni. Az eSIM aktiválásához csak internetkapcsolatra van szükség a készüléken, így a Telenor által nyomtatott formában kibocsátott QR kódról az előfizető saját maga aktiválhatja: a digitális termék megvásárlását követően a beüzemelés azonnal elvégezhető.

Virtuális eszköz lévén, egy esetleges készüléklopás esetén sem lehet eltávolítani a készülékekből, ezáltal pedig az ellopott vagy elveszett eszközök földrajzi helye viszonylag pontosan meghatározható.

Az eSIM előnye továbbá, hogy sok olyan eszköznek is közvetlen mobilinternet-hozzáférést adhat, amely nem rendelkezik SIM foglalattal – a legtöbb mobilhálózati kapcsolatra képes okosóra és kiegészítő már ilyen. És hogy az eSIM megforgassa a tőrt fizikai társának reputációjában: a fizikai kártyák leggyakrabban előforduló problémájából, a kártyák elmozdulásából és sérüléséből adódó kellemetlenségek is elkerülhetők a eSIM használatával.

Az eSIM vonatkozásában a környezetvédelmi szempontok is hangsúlyosak: a megoldás várható elterjedése és széles körű használata hosszú távon nagyban csökkenti a műanyagfelhasználást, illetve elektronikus hulladék sem keletkezik utána. A Telenor már korábban is tett lépéseket a környezetbarát SIM megoldások irányába: idén júniusban bevezette a felezett méretű fizikai SIM kártyát, így gyakorlatilag felére csökkent a hordozókártya gyártásához és a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyisége. A kisebb méretű SIM-ek kedvezőbb gyártási, szállítási, raktározási és újrahasznosítási paraméterekkel rendelkeznek, mint nagyobb méretű elődeik, környezetterhelési szempontból viszont hosszú távon az eSIM jelenti a legjobb megoldást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.