Tech

Az Instagram rászólna a tinikre, hogy ne vigyék túlzásba a dolgokat

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kemény hetek állnak a Facebook mögött: a közösségi óriásnak nem csak a szolgáltatásai többórás kiesésével kellett foglalkoznia, de ismét felerősödtek a kritikus hangok az Instagram kártékony hatásaival kapcsolatban. Frances Haugen, a Facebook amerikai internetes közösségi portál volt termékmenedzsere, adattudósa a nyilvánosság elé lépve vállalta, hogy titkos belső dokumentumokat szivárogtatott ki a Facebook működéséről a Wall Street Journalnak. Többek közt azt is, ami arról szól, hogy a közösségi cég is tisztában van azzal, hogy az Instagram használata súlyosbítja a fiatalok önképét.

Nick Clegg, az Egyesült Királyság korábbi miniszterelnök-helyettese, jelenleg a Facebook globális ügyekért felelős alelnöke a napokban tűzoltásként közölte, hogy a cég hamarosan új megoldásokkal próbálja megóvni a fiatalkorúak egészségét platformjain, több újítást terveznek.

Az Instagram algoritmusa aktívabban fogja monitorozni, hogy milyen tartalmakat fogyasztanak a tinik, és ha rendszeresen olyan jellegű posztokat néznek, amelyek nem kedvezőek, vagy kimondottan károsak lehetnek a mentális egészségükre, figyelmeztetést kapnak. Egy új értesítés is érkezik majd, ami a túl sok képernyő előtt töltött idő esetén arra emlékezteti a tinit, hogy „tartson egy kis szünetet”. Érkezik egy másik megoldás is, amivel a szülők jobban követhetik gyerekeik online tevékenységét a képmegosztón.

Konkrétumokat még nem említett a közösségi óriás, így egyelőre nem tudni, hogy az újítások pontosan mikor jelennek meg az appban, és hogy világszerte bevezetik-e azokat. Egyelőre még a tesztelés fázisában sem járnak az ötletek.

Az Instagram nemrég beszélt arról, hogy átmenetileg felfüggeszti a kifejezetten fiatalokat célzó Instagram Kids fejlesztését is, mivel a projekt az utóbbi időben rendkívül sok kritikát kapott, és inkább szülői felügyeleti eszközök fejlesztésére fókuszálnak.

Kapcsolódó
Szivárogtató exalkalmazott: azonnal fel kell lépni a Facebookkal szemben
Frances Haugen az amerikai törvényhozók előtt kritizálta a közösségi céget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik