Tech

Bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe a világ legfehérebb festéke

Purdue University/Jared Pike
Purdue University/Jared Pike

A brit The Guardian áprilisban számolt be egy új, amerikai kutatók által kifejlesztett festékről, ami a napfény 98 százalékát tudja visszaverni, és a világűrbe sugározza ki az infravörös hőt. A különleges festék a tesztek során a környező levegő hőmérsékleténél 4,5 Celsius-fokkal hidegebbre hűtötte le a felületeket még közvetlen, erős napsugárzás esetén is.

A fejlesztés a napokban bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, mint „a világ legfehérebb festéke”.

A „legfehérebb fehér” azt jelenti, hogy a festék a lehető legnagyobb mennyiségű napfényt képes visszaverni az űrbe. Xiulin Ruan, az amerikai Purdue Egyetem munkatársa megköszönte az elismerést, hozzátéve, hogy természetesen nem ez volt az elsődleges céljuk, sokkal inkább a globális felmelegedés mérséklése.

A tetők fehérre festése évszázadok óta bevett gyakorlat az épületek hűtésére. A jelenleg elérhető fényvisszaverő fehér festékek ugyan jóval hatékonyabbak, mint a sötét színű tetőburkolatok, de a napfény csupán 80-90 százalékát verik vissza és elnyelik az ibolyántúli fényt, ami azt jelenti, hogy nem tudják a környezeti hőmérsékletnél hidegebbre lehűteni a felületeket – írja a Sokszínű Vidék. Az új festék azonban képes erre, csökkentve a légkondicionálók szükségét és a működtetésükkel járó szén-dioxid-kibocsátást.

A festék három tényezőnek köszönheti hatékonyságát: a színezőanyagként használt bárium-szulfátnak, amely a hagyományosan alkalmazott titán-dioxiddal szemben nem nyeli el az UV-fényt, a magas – 60 százalékos – pigmentkoncentrációnak, valamint a különböző méretű pigmentrészecskék alkalmazásának.

A szakemberek szerint az ultrafehér festéket a hagyományos változatokhoz hasonlóan lehet legyártani és árban sem térnek el egymástól. A teszteken a festék kopásállónak bizonyult, de további vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy hosszú távon mennyire tartós.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik