Élet-Stílus

Megépítették a világ legnagyobb robotját, de van vele egy kis gond

A robot mellkasában kényelmes pilótafülke kapott helyet.

A Mononofu (jelentése: szamuráj harcos) nevű, robotszerű szerkezet lett a világ legnagyobb humanoid járműve, az idei Guinness Rekordok Könyvében. A szórakoztatóipari Sakakibara-kikai vállalat mérnökei hat éven dolgoztak a gépen, ami végül

akkora lett, hogy nem fér ki a szerelőcsarnokból.

A japán anime rajzfilmek, illetve képregények ihlette robot 8,46 méter magas, a szélessége 4 méter, míg a hosszúsága 4,27 méter. A mellkasában egy pilótafülke rejtőzik, ahonnan egy ember tudja működtetni a gép összes funkcióját.

Masaaki Nagumo, az egyik fejlesztő, a Guinnessnek adott interjúban elmesélte, hogy eredetileg egy jóval kisebb, 5-6 méteres robotot akartak építeni, de abban nem fért volna el egy megfelelő mérető pilótafülke. Kiszámolták, hogy nyolc méter fölötti magasságra lenne szükségük, ami viszont azért jelentett gondot, mert a szerelőcsarnok kapuja csak hét méter magas.

A cégvezető azonban azt mondta a mérnökeinek, ne hagyják, hogy egy ilyen apróság a világrekord útjába álljon. A problémát végül úgy oldották meg, hogy leszedik a robot fejét, amikor át kell mennie a kapun.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik