Canon
Tech

Végre minden kiderült a Canon új csúcsgépéről, az EOS R3-ról

A nagy gyártók a felsőkategóriás fényképezőgépeknél már évek óta nem tudják megtenni, hogy az utolsó pillanatig titkolózzanak. Pont azért, mert ezeket a drága munkaeszközöket már a fejlesztés alatt kiadják kipróbálni a profiknak, és az ő visszajelzéseik alapján még tudnak csiszolni a végleges terméken. Részben emiatt sem meglepő, hogy Canon és a Nikon is előre bejelenti, épp min dolgozik, aztán szépen lassan csepegtetik az információkat a legújabb csúcsgépeikről.

Az sem véletlen, hogy a felső kategória képviselőit nagy világversenyek környékén frissítik: vagy azért hogy már hivatalosan használható legyen, vagy azért hogy a szerencsés kiválasztottak tesztelhessék. Nem volt ez másképp idén sem: a tokiói olimpiáról folyamatosan érkeztek olyan információk, hogy egy Canon EOS R3-at vagy egy Nikon Z9-et láttak felbukkanni szemfülesek.

Megjött az EOS R3

A várakozásnak viszont most vége, legalábbis a Canont illetően, hiszen a gyártó ma végleg lerántotta a leplet az új csúcskategóriás tükörnélküli fullframe (MILC) fényképezőgépük utolsó részleteiről is. Sőt – laborkörülmények között – már kézbe is foghattuk az új csúcsragadozót.

És szó szerint bepillantást nyertünk a jövő fényképezős technológiájába.

A Canon EOS R3 a sebességről és a megbízhatóságról szól, így azoknak lehet igazán érdekes, akik nem akarnak elszalasztani egyetlen pillantott sem. A strapabíró, magnéziumötvözetből készült váz ugyanolyan, mint amit az 1D szériától már megszoktuk, így nem kell aggódnunk miatta egy poros ralipálya mellett, de a szakadó esőben sem. A kialakítást illetően is ugyanazt a markolattal egybeépített formát kapjuk, mint amit az 1D-nél már megszoktunk, csak ezúttal kisebb méretben. Itt érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a villámtesztünk pár perce alapján az új gépnél kicst műanyagosabb érzésünk volt, de ettől függetlenül még egy masszív szerkezetről van szó.

Canon

A legtovább visszatartott információ a szenzor felbontása volt, de már ez sem titok: egy 24,1 megapixeles, háttérmegvilágítású rétegelt CMOS-t kapunk. Itt a nagy felbontás helyett a nagy sebesség számít, a gyártó ezért sem erőlteti a nagyobb szenzorát. És ha már a sokszor említett nagy sebesség: a váz 30 kép/másodpercre képes, természetesen folyamatos fókuszálás mellett. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag mintha videót készítenénk, csak 24 megapixeles képek kerülnek a kártyára. A váz amúgy egy SD és egy CF Expressz foglalattal van felszerelve.

A másik, ami egy ilyen fényképezőgépnél kulcskérdés, az a fókusz sebessége. A váz későbbi vevőire is készült a gyártó, a Dual Pixel CMOS AF II intelligens autófókusz az emberen és állaton kívül már az autót/motort is felismerni, sőt adott esetben képes a versenyző bukósisakját is priorizálni, ha felismeri a képen. Ezen kívül még a kevés fényben történő fókuszálást is sikerült tovább javítani az R5/R6-hoz képest. Nagy újdonság továbbá, hogy mostantól akár úgy is beállíthatjuk a gépet, hogy oda fókuszáljon, ahova nézünk. Egy rövid kalibráció után 6 érzékelő figyeli a szemünket és állítja oda a fókuszpontot, amit épp a keresőben nézünk. Elsőre ez nagyon jövőbemutató, de a való életben fog kiderülni, hogy mennyire megbízható ez a funkció. Ezen az árszinten nem maradhatott ki továbbá az 5 tengelyes képstabilizátor sem.

Canon

Már a 6K sem akadály

Emellett a Canon a videós funkciókban is igyekszik kielégíteni a felsőkategóriás igényeket. Akár 6K-ban, 60 fps-sel is lehet CRM RAW videót rögzíteni a CFE Express kártyára. 4K-ban akár 120 fps-re is képes a váz, így könnyen készíthetők lassított felvételek nagy felbontásban. Az EOS R3 természetesen képes egyszerre mind a két kártyára rögzíteni: fotókat az egyikre, videót a másikra, vagy akár kisebb felbontású videót az egyikre, és maximális felbontást a másikra. És itt érdemes kitérni arra, hogy a csúcskategóriában Canon gép először kapott kinyitható és forgatható kijelzőt, amit a videósok mellett a fotósok is értékelni fognak.

Némileg a vakupapucsot is felextrázta a gyártó, hiszen az elejébe egy új csatlakozó egységet szereltek, amihez rögzíthető a gyártó saját külső mikrofonja, így kábel és egyebek nélkül rögzíthető jobb minőségű hang. Első körben a Canon készít ehhez kiegészítőket – például vakukioldót–, de később az új csatlakozási felület más gyártóknak is elérhető lesz.

A Canon EOS R3 pontos hazai ára még nem ismert, de a szeptember végi megjelenéskor várhatóan kétmillió forint környéki összeget kell majd érte kicsengetni, tehát ez tényleg egy kifejezetten profiknak szánt gép, ami viszont hosszú évekig kiszolgálja majd a tulajdonosát.

Ajánlott videó