Tech

Ezért nem tudott mintát gyűjteni a NASA a Marson

A NASA szerint a szokatlanul puha, porszerű talaj miatt nem sikerült a Perseverance mintavétele – írja az MTI. A marsjáró múlt pénteken próbált meg először mintát kiemelni a vörös bolygó talajából.

A Perseverance fúrója megfelelő, közel 8 centiméteres mélységig ért le augusztus 5-én, a furatról készült felvételek is jó állapotot mutattak, a gyűjtőcső mégis üres maradt.

Azóta a mérnökök megállapították, hogy a kőzet nem volt elég erős ahhoz, hogy szilárd mintát gyűjthessen belőle a rover.

Az apró, poros töredékek eleve a furatban maradtak, vagy kihullottak begyűjtéskor. A marsjáró így továbbhalad a következő helyszínre, ahova szeptember elején fog megérkezni.

Handout / NASA/JPL-Caltech / AFP

Louise Jandura, a Perseverance mintagyűjtő projektjének vezető mérnöke szerint a rover és a hozzá tartozó kicsi, robotizált helikopter, az Ingenuity felvételei alapján azon a helyen az üledékes kőzet alkalmas lehet a mintagyűjtésre. „A hardver a parancsnak megfelelően működött, de a kőzet ez alkalommal nem volt együttműködő. Ez újra emlékeztet minket a kutatás természetére. Sohasem garantált az eredmény, mindegy, milyen alaposan vagyunk felkészülve” – mondta a szakember. A NASA 35 mintát akar kiemelni, melyeket későbbi missziókkal juttatnának el a Földre a következő évtizedben.

Az Ingenuity mindeközben a terveknek megfelelően teljesít. Végrehajtotta 11. tesztrepülését is, melynek során már több mint két percet töltött a levegőben, és légi megfigyeléseket végzett a Jezero-kráterben. A mélyedésben 3,5 milliárd éve egy mély tó lehetett, amelyben az élet is megtelepedhetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik