Tech

A Huawei már Kínában sem fért be az öt legnagyobb mobilgyártó közé

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

2020 hasonló időszakában a Huawei még uralta a kínai mobiltelefon piacot, viszont a Canalys piackutató cég legújabb elemzése szerint 2021 második negyedévében a gyártó már az ötödik helyre sem fért fel. Az említett időszakban összesen 74,9 millió készüléket értékesítettek az országban, ami 17 százalékos visszaesés a tavalyi év hasonló időszakához képest, és amíg 2020-ban még öt gyártónak sikerült a helyi piacon megugrani a tízmilliós értékesítést, addig az idei második negyedévben ez már csak három cégnek jött össze.

A Huawei visszaesése az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozásának eredménye,

ami meggátolja, hogy a vállalat beszerezze a gyártáshoz szükséges amerikai, vagy amerikai technológiával gyártott komponenseket, így nem képes kellő mennyiségű telefont előállítani. Ennek következménye, hogy amíg tavaly Kínában a Huawei még 40 milliónál több mobilt értékesített a második negyedévben, addig az idei év hasonló időszakában ez a szám visszaesett 5 millióra – ez nem is volt elég ahhoz, hogy a cég bekerülhessen a negyedéves top 5-be.

A kínai piacot jelenleg a Vivo és az Oppo vezeti 34,2 millió eladott készülékkel, a legnagyobb növekedést ugyanakkor a Xiaomi érte el 12,6 millió eladott okostelefonnal. A vállalat ráadásul nemcsak Kínában erősödik, hiszen a második negyedévben Európában meglépték azt, ami hosszú idő óta senkinek nem sikerült: letaszították az értékesítési trónról a dél-koreai Samsungot.

Kínában a negyedik helyen az Apple tanyázik, 7,9 millió eladott iPhone-nal, az ötödik helyet pedig az immár önálló cégként működő Honor szerezte meg, 6,2 millió eladott telefonnal. A top 5-ből kiszoruló Huawei ugyanakkor nemcsak az otthoni piacon került nehéz helyzetbe: a globális térfélen sem fért már be a legtöbb telefont értékesítő öt gyártó közé, és bár tablet fronton még befértek az ötödik helyre 2021 második negyedévében, de az IDC piackutató cég szerint ebben a szegmensben is 57 százalékos visszaesést szenvedtek el a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik