Tech

A WhatsApp vezére szerint keményebben kell fellépni az izraeli kémfegyver ellen

Phil Barker/Future Publishing via Getty Images
Phil Barker/Future Publishing via Getty Images

A technológiai világ aggódó szemmel figyeli az izraeli NSO Group által fejlesztett kémszoftver, a Pegasus körül kirobbant megfigyelési botrányt. Mint kiderült, a kiberfegyver többek közt a WhatsApp alkalmazás sérülékenységét is kihasználta tevékenységéhez. Ennek kapcsán a csevegőszolgáltatás vezetője, Will Cathcart is megszólalt, aki komoly aggodalmát fejezte ki a történtek iránt: „több cégnek, és főleg a kormányoknak lépéseket kellene tenniük azért, hogy az NSO Group elszámoltatható legyen” – írja az Indian Express.

A vezér szerint egy világszerte érvényes moratórium kellene azon lehallgatást lehetővé tevő technológiák ellen, amelyeket szabályozatlanul és kérdőre vonás nélkül alkalmaznak bizonyos országokban. Hozzátette: a Pegasus-üggyel kapcsolatos legfrissebb fejlemények arra is rávilágítanak, hogy borzalmas következményei lehetnek annak, ha a végponttól végpontig terjedő titkosítást alkalmazó csevegőket is kijátszó eszközök kerülnek rossz kezekbe.

Cathcart Twitter-posztjában kiemelte, hogy a WhatsApp mellett számos más techipari szereplő is figyelmeztetett már rá korábban, hogy az NSO veszélyes kémszoftvere az emberi jogok súlyos megsértésére ad lehetőséget világszerte, ezért meg kell állítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik